Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Érdekes eredményeket okozhat a második negyedévi Mol-számokban a forint jelentős erősödése. A dollár és az euró esetében 40 forintot közelítő változás a negyedév két végpontja között eltérő módon befolyásolja a működési és a pénzügyi eredményt (ez a Mol úgynevezett természetes hedge-pozíciója). Várhatóan hatalmas nyereséget fog elkönyvelni a devizahitelein, teljes adósságállománya ugyanis december 31-én mintegy 690 milliárd forintra rúgott. Ezek 66 százaléka euróban, 32 százaléka pedig dollárban állt fenn, ami 100 milliárd forint körüli nem realizált eredményt hozhatott neki. (Valós kiadása a cégnek ezeken a hiteleken csak a kamat terén van, törlesztenie ugyanis 2010 októberéig nem kell, átértékelnie viszont igen.)

A működési eredmény tekintetében viszont nem hoz sok jót a Mol számára az erősebb forint, hiszen termékeinek többségét dollárban számolja el. A forint erősödése miatt ezért itt a bevételek csökkennek, miközben a cég működési költségei jellemzően forintban vannak. Mindez azt jelenti, hogy míg a forinterősödés rövid távon kedvező a hitelek azonnali felértékelődése miatt, ezt nagyjából kiegyenlíti a működés EBITDA-ra gyakorolt kedvezőtlen hatása.

Az erőteljesen gyengülő euró kedvezően hat az OTP negyedéves profitjára. Bár a még a külföldi érdekeltségek 2007-es megvételéből származó nyitott devizapozíciók zöme (310 millió euró) már nem számít bele az eredménybe, mivel azt a bank az orosz, ukrán és horvát bankjai idei és jövő évi eredményével szemben számolja el, a forint erősödése így is hoz 9,5 milliárd forintot a pénzintézetnek. Az első negyedévben ugyanis a befektetések forintban kimutatott értéke 47 milliárddal gyarapodott.

Ez ugyan az IFRS szerinti mérlegbe nem számított bele, ám e tétel 20 százalékos adóterhe (9,5 milliárd forint) rontotta azt. Most ennek öthatoda visszajön, ám a bank szavatolótőkéjét némileg rontja, hogy csökken a magyar számvitel szerint elszámolandó árfolyamnyereség. Az egyéb devizapozíciókon elszámolt eredmény akár javíthatja is az összképet, de lehet, hogy ezek zöme nem tartott ki június végéig. A külföldi leánybankok eredmény-hozzájárulása forintban kisebb lehet, ám a céltartalék mértéke mindezt sokkal jobban befolyásolja, mint a devizaárfolyamok.

Az Egist kedvezőtlenül érinti a forint erősödése, így valószínű, hogy az üzletileg indokoltnál kisebb nyereséget fog kimutatni a társaság augusztus eleji gyorsjelentésében. Jobban örülnénk egy magasabb árfolyamnak, a helyzet azonban még nem tragikus - mondta Marosffy László, a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, azt jó lenne elkerülni, hogy a korábbi rendkívül erős szintekhez visszatérjen a forint. Az Egis mintegy 110 millió dollár nettó devizakitettséggel rendelkezik, ennek egy részét rendszeresen fedezi. Most viszonylag kis részre vannak nyitva hedge-ügyletek: a július-szeptemberi időszakra havonta 3-3 millió, októberre egymillió dollár értékben. A negyedév pénzügyi eredménye meglehetősen gyengének ígérkezik, a követelések átértékelésén a társaság minden hónapban veszített, mivel minden hónap végén erősebb volt a forint. A dollár a negyedév alatt összességében 38 forintot gyengült.

Az idei első negyedév végi, mind az euróval, mind a dollárral szemben kivételesen gyenge forintárfolyam okozta extraprofitot már nem könyvelheti el a Richter az előző negyedévi árfolyamok mellett. Ugyanakkor a jelentős devizabetétekkel rendelkező és főleg bevételeinek túlnyomó részét devizában realizáló gyógyszertársaság számára a tavalyi év első féléve árfolyamszempontból még mindig rosszabb volt, mint a mostani. Az utóbbi hónapok folyamatainak tehát nem örülhettek maradéktalanul a Richternél, az évkezdethez képest sokat rosszabbodott a helyzet számukra, különösen azért, mert a Richter számára a gyenge forint és erős dollár kombinációja hozza a legtöbbet árfolyamszempontból, az elmúlt negyedévet pedig éppen ezzel ellenkező folyamatok jellemezték.

Ugyanakkor pozitív hatása is volt a forinterősödésnek a gyógyszergyár teljesítményére, a főleg a tavalyi negyedik negyedévben és idén januárban kötött fedezeti ügyleti pozíciók vélhetően javultak az erősebb forint hatására (igaz, ezeket csak a nettó devizabevételek mintegy 30 százalékára köti a cég). Ugyancsak pozitívan hathatott, hogy a forinttal párhuzamosan a régiós devizák is jelentős erősödésen mentek keresztül az elmúlt negyedévben, így a helyi devizában értékesítő partnereknek korábban az értékesítés fenntartása érdekében nyújtott kompenzáció mértéke is csökkenhetett.

A Danubius számára számvitelileg kedvező az erősödő forint, hiszen devizahitelein mintegy hárommilliárd forintnyi nem realizált vesztesége keletkezett az első negyedévben. A hotellánc március végén 96,7 millió eurónyi hosszú lejáratú hitellel rendelkezett, így ez az árfolyamveszteség a második negyedévben elolvadhatott. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben ennek nem biztos, hogy felhőtlenül örülhet a társaság, hiszen erős forint mellett vág neki a főszezonnak, ami jelentősen csökkentheti üzemi eredményét, szobaárait ugyanis jellemzően euróban ajánlja ki.

A Rába nyitott hedge-ügyleteinek nem realizált vesztesége jelentősen mérséklődhetett a második negyedév folyamán, ugyanakkor a társaság az ezeken keletkezett veszteségeket nem szerepeltette az első negyedéves számaiban, tehát várhatóan a keletkezett plusz sem javítja majd a negyedév adatait. Ugyanakkor csökkenhetett a társaság hitelállománya, mivel az első negyedévben ez részben épp a devizahitelek átértékelése miatt ugrott meg jelentősen. A származékos ügyleteken március végéig 10 milliárd forintot meghaladó nem realizált mínusza volt, ebből számításaink szerint (változatlan állomány feltételezésével) mintegy 8 milliárd forintnyi jöhetett vissza, persze kérdés, hogy időközben mennyi pozíciót zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!