A pénteki kereskedésben a negatív meglepetést okozó amerikai foglalkoztatási adatok miatt a fő nyugat-európai indexek bezuhantak, de a nap végére sikerült enyhe nyereséggel zárniuk. Az FTSE-100 0,1 százalékos nyereséggel 5855 ponton, a Dax 0,5 százalékos plusszal 7109 ponton, míg a CAC-40 stagnálás közeli 0,02 százalékos nyereséggel 3891 ponton zárt. A Stoxx Eurpoe 600 index is ledolgozott a veszteségeiből, de még így is 0,4 százalékos veszteséggel fejezte be a hét utolsó kereskedési napját.

Európa mellett Amerikában a Wall Street-i indexek is nagy eséssel kezdték a napot miután a tengerentúli munkerő-piaci adatok még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlták. Ez a negatív hír mindkét kontinensen éreztette hatását.

A nap másik fő híre a Görögország most esedékes hitelkeretével és az ország finanszírozásával kapcsolatos hírek voltak. Sajtóhírek szerint pozitív kimenetelűek voltak az EU-ECB-IMF felülvizsgálati tárgyalások, aminek hatására az athéni ASE Composite index szárnyalásba kezdett és nap végén 4,4 százalékos nyereséggel zárt.

A görög részvények árfolyama már napközben is emelkedett azok miatt a spekulációk miatt, hogy a tárgyalásokon napirendre kerül egy további segélycsomag biztosításának eshetősége is. A Reuters hírügynökség ugyanis csütörtökön este arról tudósított, hogy az európai döntéshozók egy új nemzetközi pénzügyi mentőövben egyeztek meg, amelyért cserébe Görögországnak további kiadáscsökkentéseket kell végrehajtania.

Az Alpha Bank AE több mint 13 százalékkal drágult, az EFG Eurobank Ergasias SA 11, a National Bank of Greece pedig 7,8 százalékkal emelkedett.

A Nokia pénteken folytatta korábbi lejtmenetét, ezúttal 4,9 százalékot vesztettek a papírjai értékükből.

Az autóipari vállalatok papírjai is estek: a Scania AB 3,8 százalékkal, a Volvo AB 4,3 százalékkal került lejjebb.

A bankok közül a Swedbank AB 2,7 százalékot esett, de svájci UBS AG is veszteséggel zárt, a papírjai 2,3 százalékkal olcsóbbodtak.

A Bank of Ireland Plc13 százalékot zuhant, miután a pénzintézet kiadta a tőkeemelési terveinek részleteit. Ebben a kötvénytulajdonosokat arra ösztönzik, hogy a követeléseiket készpénz helyett valamilyen másfajta eszközökbe tegyék át.

A német piacon viszont az európai bankok között az egyik legnagyobb görög kitettségel rendelkező Commerzbank 4,3 százalékkal drágult.

A német atomreaktor-bezárások híre nem tett jót az RWE-nek és az E.On-nak: előbbi 2,7, utóbbi 1,2 százalékot esett.

Párizsban a Peugeot SA 2,2 százalékkal drágult, de a bankszektor is emelkedett a görög hírek miatt. A Credit Agricole SA-nak ez 2,2 százalékot hozott.

A londoni szerény nyereségben a bányaipari papírok képviselték a lehúzó erőt, a szektor papírjai estek ugyanis a legjobban. A BHP Billiton Plc 0,9 százalékkal vette ki a részét a veszteségekből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!