Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az északi-tengeri Brent olajfajtát csütörtök kora délután hordónként 95,8 dolláron jegyezték, ami 1,2 százalékos napon belül esés. Az amerikai könnyűolaj, a WTI jegyzése pedig közel 0,7 százalékkal 90 dollár alá süllyedt. Utoljára Oroszország Ukrajna elleni inváziója előtt állt ilyen alacsony szinten a nyersolaj jegyzése az árupiacokon.

Elemzők a növekvő recessziós félelmekkel magyarázták az árak mérséklődését - írta az MTI szerint a Reuters. Az Egyesült Államokban már érzékelhető a kereslet visszaesése. Az energiaügyi hivatal adatai szerint az üzemanyag-eladások a múlt héten napi 8,5 millió hordóra estek, ami az előző év azonos időszakához képest 13 százalékos csökkenés.

A szigorú karanténszabályok miatt a világ legnagyobb kőolaj-importáló országában, Kínában is visszaeshet a kereslet.

Növelték a kitermelést, de mégsem

Az OPEC+ szerdai ülésén arról döntött, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) és Oroszországot is magában foglaló csoport napi 100 ezer hordóval növeli kitermelését. Szakértők szimbolikusnak nevezték a döntést, mivel ez a mennyiség a globális napi kereslet alig 0,1 százalékát teszi ki. Ráadásul ez volt az OPEC történetében a legkisebb mértékű kvótaemelés.

Az OPEC+ államok még így is mintegy 1,7 millió hordóval az előirányzott szint alatt tartják kibocsátásukat, ami elemzők szerint 90 dolláros szintnél adhat támaszt az áraknak.

A Reuters iparági értesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy a két OPEC "nagyágyú", Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek kész a kitermelés "jelentős növelésére", amennyiben a világ súlyos ellátási válsággal szembesül a télen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!