Még márciusban jelent meg Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelő, polgármester és üzletember a tőzsdén is jegyzett Opimusban. Majd a hónap közepén a vállalkozó és a már szintén az érdekeltségébe került Konzum Alapkezelő és a Konzum Management kft is bejelentkezett, hogy 50 százalékot meghaladó tulajdoni hányadot és közös irányítási jogot szerez az Opimus Nyrt.-ben.

A két céghez viszont rengeteg vállalkozás és beruházás kapcsolódik, amely miatt a GVH-nak versenyfelületi eljárást kellett indítania mind a médiacégek, mind az ingatlanberuházási, szállodai és az építőipari szolgáltatási piacokon. A szervezet viszont megállapította, hogy nem fenyegeti semmi a versenyt, mert a Jászai Gellérthez kapcsolódó Konzum Alapkezelő, valamint a Mészáros- és az Opimus-csoport azonos (átfedő) tevékenységei piaci részesedése 10 százalék alatti a vizsgált területeken.

A GVH nem azonosított káros vertikális és portfólió-hatást sem, mivel az érintett csoportok piaci részesedései a kapcsolódó piacokon sem érik el a versenyt veszélyeztető szintet. Így úgy döntöttek, hogy megtörténhet a befolyásszerzés, a közös irányításszerzésével megvalósuló összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon.

A Konzum PE Magántőkealap lényegi vagyona a Konzum Nyrt. 45 százalékos, a Hunguest Hotels Zrt. 70,2 százalékos, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyását követően pedig az Opimus Group Nyrt. 40,4 százalékos tulajdonából áll. Emellett Mészáros Lőrincnek van még 24,37 százalékos részesedése van.

A szerda délután 1 órai kereskedési adatok alapján az Opimus részvényei a nyitó 108 forintos árfolyamról már 117 forintra emelkedtek. Míg a Konzum papírjait 627 forinton jegyezték a bejelentés után, a 625 forintos nyitás után, igaz, a Konzum árfolyama egész nap ingadozott. A két részvény június 9-én volt a maximumán, az Opimust akkor 139, a Konzumot pedig 876 forinton jegyezték, a rally viszont már május végén elkezdődött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!