Katasztrofális körülményekkel járna a városra nézve, ha bezárnák az olajfinomítót. A korábban bezárt vasgyár dolgozóival együtt már több ezer ember lenne munka nélkül, több száz család kerülne veszélybe - mondta a horvát politikus.

Az INA horvát olajipari vállalat pénteken kiadott közleményében vázolta fel a sziszeki finomító üzleti tevékenységének javítását és veszteségének csökkentését célzó javaslatát. Eszerint az év második felében bezárná a finomító egyik üzemét és legfeljebb 40 alkalmazottat áthelyezne. Ha ez nem sikerül, akkor elbocsátanák őket. A részleg a kőolajfinomítás egyik legfontosabb műveletét, a fluid katalitikus krakkolást végzi, ilyen üzem pedig Rijekában is működik.

Üzengetés ismét

Tomislav Panenic, a Híd Függetlenek Listája (Híd) ellenzéki párt képviselője, volt gazdasági miniszter Sziszekben tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján szombaton megvádolta a Mol Nyrt.-t, hogy hosszú távú politikájával tönkre akarja tenni a horvát finomítói üzletágat, hogy a magyarországi vehesse át annak a szerepét.

"A Mol láthatóan nem jó partnere az INA-nak és nem is lesz az" - mondta, azon aggodalmának is hangot adva, hogy a magyar olajvállalat nem fogja betartani a horvát finomítók korszerűsítésére vonatkozó szerződést.

A horvátországi INA 49,08 százaléka a Mol Nyrt.-é, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Kivásárolnák a Molt

Az INA üzleti döntést hozna az üzem bezárásával, amellyel az olajvállalat hatékonyabbá akarja tenni a működését - mondta pénteken Andrej Plenkovic horvát kormányfő. Ugyanakkor kijelentette, hogy a kormány folytatja a Mol birtokában lévő INA-részvények kivásárlására tett erőfeszítéseit. (A horvátok már készülnek a Mol kivásárlására.)

Az INA nem zárja be a sziszeki olajfinomítót, az továbbra is működni fog, mindössze egyik részlegében szünteti meg a munkát - ezt már Tomislav Coric környezetvédelmi és energetikai miniszter mondta szombaton. A horvát olajvállalat 2018-as évre vonatkozó üzleti tervében szerepel a sziszeki és a rijekiai finomító működésének összehangolása, amely 90-100 millió dollár megtakarítást eredményezne az INA-nak a következő három évben. Az igazgatóság ismertette az üzleti tervet a felügyelőbizottsággal, amely azt jóváhagyta - tette hozzá az energiaügyi miniszter.

A feleslegessé vált alkalmazottakat illetően a tárcavezető hangsúlyozta: nem kell félniük a jövőjüket illetően, mindenkinek új munkahelyet ajánlanak fel vagy végkielégítéssel távozhatnak a cégtől.

Régi vita ez

A sziszeki finomító bezárásáról évek óta tart a vita az INA vezetése és a horvát kormány, valamint a szakszervezetek között. A horvát olajvállalat szerint a finomítói kapacitások messze felülmúlják a beszűkült regionális piac keresletét, amely évek óta csökken, ezért fenntartható és hosszú távú megoldást kell találni a finomítói üzletágára. A horvát kormány ezzel szemben hallani sem akar a sziszeki finomító működésének beszüntetéséről - írta az MTI.

A kép forrása: INA Press.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!