A felügyelet honlapján közzétett közlemény szerint pénteki ülésén a Hanfa azt állapította meg, hogy a társaság a bizalmas információk kezelésével kapcsolatosan megszegte a horvát tőkepiaci törvény egyes rendelkezéseit. Határozatában arra kötelezte az INA-t, hogy módosítsa a meglévő belső szabályozást vagy alkosson újat ezeknek az adatoknak a kezelésére.

A Hanfa arról is döntött, hogy még legalább 45 nappal meghosszabbítja a zágrábi értéktőzsdén az INA részvényeivel való kereskedési tilalmat, amely már április 28-a óta fennáll.

A közlemény kitér arra is, hogy a közigazgatási eljárásban feltárt szabálytalanságok miatt a Hanfa feljelentést tett az igazságügyi szerveknél.

A Hanfa májusban büntetőeljárást kezdeményezett a horvát államügyészségnél a Mol, illetve a társaság "felelős személyei" ellen piaci manipuláció és csalás bűncselekményének gyanúja miatt, a magyar olajcég INA-részvényekre tett vételi ajánlata kapcsán. A horvát felügyelet szűkszavú közleményében akkor az állt, hogy az általa megfogalmazott "piaci manipuláció bűncselekménye" egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de ezzel együtt "az üzleti tranzakciók" során elkövetett csalás gyanúja miatt is feljelentést tett, ami egytől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel jár.

A Mol június 16-án a Horvát Köztársaság Közigazgatási Bíróságához benyújtott folyamodványában kérte a Hanfa döntésének bírósági felülvizsgálatát és megsemmisítését. A magyar olajtársaság akkori közleményében hangsúlyozta, hogy az INA részvényeire tett felvásárlási ajánlata során és azt követően is folyamatosan tisztességes, nyílt és áttekinthető módon járt el.

Az INA legnagyobb tulajdonosa, a magyar Mol 47,47 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése 44,84 százalék. Az április 27-ei utolsó kereskedési napon 4.200 kunás árfolyamon zárt az INA papírja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!