Az MNB a FuturAqua Nyrt. felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében beszerzett adatok alapján megállapította, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Főosztálya a FuturAqua Nyrt. korábbi könyvvizsgálójával szemben minőségellenőrzési eljárást folytatott le.

A minőségellenőrzési eljárás feltárta, hogy a FuturAqua Nyrt. 2014. évi konszolidált (összevont) éves beszámolójának vonatkozásában a társaság korábbi könyvvizsgálója által kibocsátott független könyvvizsgálói jelentés nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak. Így az nem tekinthető a jogszabályokban előírt független könyvvizsgálói jelentésnek.

A tőzsdei kibocsátóktól fokozottan elvárható, hogy a vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetükről a jogszabályokban meghatározott módon megbízható és valós információkat hozzanak nyilvánosságra. A nyilvánosságra hozott információk megbízhatóságát a független könyvvizsgálók által végzett könyvvizsgálat is növeli. Éppen ezért a tőzsdei kibocsátók éves jelentésének a vonatkozó jogszabályok szerint része a független könyvvizsgálói jelentés is.

Bár a jogsértést nem közvetlenül a FuturAqua Nyrt. mulasztása idézte elő, a rendszeres tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályok súlyos megsértésére tekintettel az MNB a jogsértő állapot megszüntetéséig a mai naptól felfüggesztette a FuturAqua részvények forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén. A moratórium addig marad érvényben, amíg a tőzsdei kibocsátó teljesíti a jegybank által előírt rendszeres tájékoztatási kötelezettségét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!