A függetlenség napja miatt zárva tartottak csütörtökön a New York-i részvénypiacok, a nyugat-európai tőzsdéket pedig alapvetően az eurózónás és a brit jegybanktól érkező kommentárok segítették látványos növekedéshez. Az alapkamaton és a mennyiségi enyhítés volumenén sem változtató Bank of England azzal lelkesítette fel a piacokat, hogy jelezte, a befektetők túl gyorsan áraztak be egy jövőbeli kamatemelést. Az Európai Központi Bank elnöke pedig a további kamatcsökkentés lehetőségét pendítette meg, valamint közölte, hogy az élénkítési program vége nagyon távol van még.

Londonban a bankrészvények bőven átlagon felüli drágulást mutattak fel. Az HSBC 4,5, a szerdán az S&P leminősítése által megtépázott Barclays 4,3 százalékkal került feljebb és hasonló teljesítményt mutattak a BHP Billiton, a Rio Tinto és az Anglo American bányaipari cégek részvényei is. Párizsban és Frankfurtban szintén jól szerepeltek a bankpapírok, de közel négy százalékkal drágultak a tegnap felminősített Daimler-részvények is.

A portugál és az egyiptomi tőzsde sem maradt ki a csütörtöki szárnyalásból, ám ennek alapvetően belpolitikai okai voltak. Kairóban a katonaság hatalomátvétele, Portugáliában a kormányválság csendesedése repítette az árfolyamokat. A Banco Comercial Portugues és a Banco Espirito Santo − szerdától a csütörtöki zárásig shorttilalommal érintett − papírjai mintegy tizedével növelték értéküket.

Holnap a piacok számára az amerikai munkaerő-piaci statisztika ígérkezik a legfontosabbnak. Júniusban 165 ezerrel bővülhetett a mezőgazdaságon kívüli szektorokban foglalkoztatottak száma a májusi 175 ezret követően, amivel a munkanélküliségi ráta 7,6 százalékról 7,5-re csökkenhetett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!