A régiós devizákkal együtt kismértékben erősödött a forint hétfő délelőtt a bankközin, holott a dollár is folytatta izmosodását - tájékoztatott Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője. Negyed 11 tájban az euró 287 forintnál járt, a dollár 206,80, a svájci frank 188,90 forintot ért, az euró dollárjegyzése pedig 1,3950 körüli szintekről 1,3870-re korrigált, még a pénteki amerikai makroadatok által mutatott irányt követve.

Az EP-választások hazai eredményének közvetlen hatása nem volt a forint árfolyamára nézve, ám középtávon, ha nem is drasztikusan, de változhat a helyzet - vélte a szakember. Hozzátette: az Európai Parlamentben három helyet szerzett Jobbik kijelentéseire ezentúl már a hírügynökségek és így a piac is figyel majd, miközben elképzelhető, hogy oly mértékben csökken a kormány támogatottsága a MSZP-n belül, hogy újra előtérbe kerül az előre hozott választások kérdése.

A magyar pártok a várt eredményt érték el az európai parlamenti választásokon, és bár a Jobbik erős teljesítménye "valamelyest aggasztó", a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Bajnai-kormány a helyén marad, mondták hétfőn az MTI-Ecónak londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint nem született jelentős piaci eladási nyomást indokló meglepetés.


Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdásza azt jósolta, hogy a választási eredmény piaci hatása kevéssé lesz érezhető, mert egyrészt semmilyen "túl váratlan" esemény nem történt, másrészt a magyar gazdaság szempontjából az EP-választás "egyébként sem jelent túl sokat".


Raffaella Tenconinak, a Közép-Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési társaság főközgazdászának az a véleménye, hogy Bajnai Gordon kormánya jövő tavaszig a helyén marad, ami a forint stabilitásának "kulcstényezője".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!