A 37/2017-es számú MNB-rendelet előírja a szolgáltató alkalmazottjának azt is, hogy a  komplexebb pénzügyi eszközökkel kapcsolatos információk nyújtása során milyen elemekre helyezze a hangsúlyt, a fokozott gondossággal történő eljárás keretében.

Ki kell térnie a nemzeti, regionális és globális eseményeknek a piacokra és azoknak a pénzügyi eszközök értékére gyakorolt hatására. Fontos továbbá annak elmagyarázása, hogy az adott befektetési eszköz múltbeli és a  jövőbeni teljesítményre között korlátozott az összefüggés. Ha az adott eszköznek van másodlagos piaca, arra is fel kell hívni az ügyfél figyelmét.

A szolgáltató feladata az alkalmazottak kiképzése. Így kellőképpen ismerniük kell a  vonatkozó szabályozási követelményeket, az azok közötti összefüggéseket. Követelmény, hogy rendelkezzenek olyan ismeretekkel, amelyekkel értékelni tudják az ügyfél igényeit és körülményeit, megértsék az ajánlandó vagy az  ügyfél nevében megvásárolandó pénzügyi eszközök természetét, és meg tudják állapítani, hogy az eszközök jellemzői megfelelnek-e az ügyfél igényeinek és körülményeinek. Ennek folytatása az, hogy megértessék: az érintett szolgáltatás adott esetben miért nem alkalmas az  ügyfélnek - olvasható a jogszabályban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!