A Magyar Nemzeti Bank (MNB) december közepén jelezte, leállítja a vállalati kötvénypiac fellendítését célzó programját, és már csak a tárgyalás alatt álló kibocsátásokban vesz részt vásárlóként. A keret bő kétharmadát – 1021 milliárd forintot – november végéig már elköltötte a jegybank.

A programban 70 kibocsátó – köztük 13 tőzsdei cég – élt a lehetőséggel, és bocsátott ki több mint 2450 milliárd forint értékben kötvényeket, csaknem száz aukción. A tőzsdei cégek 780 milliárd forintért vittek piacra kötvényeket, ezzel az Nkp-s források harmada hozzájuk került. Ez az összeg a pesti tőzsde jelenlegi piaci kapitalizációjának 8 százaléka - írta a VG az MTI lapszemléje szerint.

A program kínálta forrásbevonási lehetőséggel - a kormányzati hátszéllel menetelő - 4iG élt a leginkább, amely három aukción összesen 389 milliárd forinthoz jutott, de kiemelkedik a mezőnyből a két OTP-s munkavállalói szervezet 100-100 milliárdos kibocsátása is.

A Nestlé Hungária 115 milliárd, a Futureal Holding 111 milliárd forintnyi kötvényen adott túl, és százmilliárdos nagyságrendű aukciót tartott a Flextronics és a Hell Energy is. A Magyar Telekom, a Richter és a Mol egyaránt 70 milliárd forintos kibocsátással vett részt az Nkp-ban. (A kötvényeket zömmel az MNB és zárt körben, intézményi befektetők vásárolták meg.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!