Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Multicoin Capital kriptobefektetési alap arra figyelmeztette befektetőit, hogy a főként származékos és hitelből finanszírozott kriptotermékekkel foglakozó FTX kriptotőzsde összeomlását számos további vállalkozás bukása követheti, és a kriptoágazatban befektetett vagyon átmenetileg elvesztheti értéke jelentős részét - idézi a CNBC a cég két szakértőjének tájékoztatóját, amit ügyfeleiknek írtak.

A piaci felfordulás nyomán az alap részvényeinek jegyzése 55 százalékot zuhant novemberben. A szakértők szerint a helyzet még rosszabbá válik, mielőtt javulni kezd.

A FTX bedőlése november közepén óriási hullámverést okozott - írta a CNN. A Bitcoin, a világ legnagyobb kriptovalutája, amely idén értéke 65 százalékát vesztette el, november 14-én 16,5 ezer dollárt ért a CoinDesk elemző cég szerint és szakértők azt várják, hogy beköszön 10 ezer dollár alá. Hasonlóan muzsikál az Ether a második legértékesebb kriptovaluta.

A hozzáértők egy része a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőléséhez hasonlítják az FTX, a kriptoágazat egyik legnagyobb vállalkozása csődjét. A Lehman fizetésképtelenné válása indította el a világ pénzügyi rendszerének összeomlását.

Valamit összekaparhatnak

A Multicoin menedzsmentje úgy látja, hogy az FTX-ben ragadt befektetései egy részét - amelyekhez jelenleg a csődeljárás miatt nem fér hozzá - visszaszerezhet, ám várhatóan az értéküket nullára kell leírnia. Túlságosan megbíztunk az FTX-szel kialakított kapcsolatunkban - írta Kyle Samani és Tushar Jain a CNBC birtokában kerül ügyfél-tájékoztatójában. Ezért túl sok eszközt fektetünk az FTX-be.

Egy héttel korábban az alap arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy várakozásai szerint az FTX-ben lévő vagyona negyedét szerezheti vissza. A beragadt eszközök a Multicoin teljes vagyonának 15,6 százalékát reprezentálják. A alap részvényei három kriptotőzsdén, az FTX-en, a Conbase-en és a Biance-n forogtak. Jelenleg az FTX-en beragadt eszközökön felül csak a Coinbase-en vannak jelen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!