A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A részvénypiacok nem árazták még be az amerikai költségvetési szakadék jelentette kockázatokat megfelelően, ez most a piacokra leselkedő legnagyobb veszély − véli a Bank of America Merrill Lnych felmérésében megkérdezett 269 befektetési alapkezelő közel háromnegyede a bank friss felmérése szerint. Az összesen 734 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértők nettó 42 százaléka gondolja úgy, hogy ez most a piacokat fenyegető legnagyobb rendszerszintű kockázat, szeptemberben még csak 35, augusztusban 26 százalékos volt ez az arány. Ezzel párhuzamosan az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak veszítettek erejükből, a válaszadók már csak nettó 33 százaléka tart ettől a szeptemberi 27 százalékos arány után, júniusban még nettó 65 százalék félt ettől.

A befektetők eközben jóval optimistábbá váltak a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban, már nettó 20 százalékuk hisz abban, hogy erősödni fog a következő 12 hónapban, ez 3 százalékpontos növekedést jelent egy hónap leforgása alatt. Ezzel párhuzamosan jelentősen enyhültek a vállalati profitok növekedésével kapcsolatos félelmek, már csak nettó 11 százalék van azon a véleményen, hogy azok csökkenni fognak egyéves távlatban, szeptemberben még 28 százalékos volt ez az arány. Ugyanakkor nettó 58 százalék nem tart valószínűnek 10 százalékosnál magasabb arányú profitbővülést.

A javuló hangulat a portfólióallokációkon is éreztette hatását. A válaszadók immár nettó 24 százaléka súlyozza felül a részvényeket az egy hónappal korábbi 15 százalék után, a tizenegy szektorból hétben növelték kitettségüket, többek között a bankok és az iparvállalatok részvényei irányában is. Az Európában és a feltörekvő piacokon befektetett összegek aránya növekedett, viszont a japán piac súlya hároméves mélypontra süllyedt.

A hangulat változásának következtében az amerikai és az európai részvények kedveltsége közötti szakadék megszűnt, immár csaknem ugyanannyian találják vonzónak mindkét régiót. A felmérés szerint a befektetők immár egyaránt nettó 10 százaléka súlyozza felül az európai és az amerikai részvényeket, szeptemberben az európai alulsúlyozottság nettó 13 százalékos volt, s nettó 13 százalék súlyozta felül az Egyesült Államokat.

A növekvő bizalom a növekedési kilátásokkal kapcsolatban a szektorválasztáson is éreztette hatását. A válaszadók nettó 7 százaléka felülsúlyozza immár az iparvállalatok részvényeit a korábbi alulsúlyozás helyett, de pozitív változás volt érzékelhető a banki és biztosítási szektorral, valamint a nyersanyagszektorral kapcsolatban is. Ami jó a részvényeknek, az nem jó a kötvényeknek. A felmérésben a megkérdezettek nettó 37 százaléka válaszolta azt, hogy a nagyobb növekedési potenciállal rendelkező részvények vásárlásához a forrást államkötvények eladásával kívánják előteremteni, ugyanakkor jó minőségű vállalati kötvényeitől mindössze a befektetők 4 százaléka válna meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!