Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az EUR/HUF kurzusa 278 közelében zárt pénteken. Hétfőn reggel úgy tűnt, ez a tendencia tovább folytatódik, amit csak táplált a lengyel jegybank státuszával kapcsolatos, a hétvége során éleződni látszó politikai vita. Ráadásul a szakértők is a forint további gyengülését jelezték előre a borús nemzetközi hangulatra hivatkozva. Ennek megfelelően az euró forintkurzusa a hétfő reggeli 277-es nyitás után gyorsan benézett 279 fölé is. A nap további részében azonban, az elsősorban technikai jellegű tőzsdei korrekció hatására az euró/forint kurzusa is egy szűk sávba tért vissza, melynek tetejét a 278,30-50-nél húzódó ellenállás adta, s itt oldalazott a nap végéig. A hazai deviza eurójegyzése a nap végén 277,80-on állapodott meg - derült ki a Takarékbank tájékoztatásából. A dollár ugyanekkor 198,15 forintot, a svájci frank 183,30 forintot ért a bankközin. A keddi magyar és lengyel inflációs adatok nagyobb mértékben mozgathatják a régiós devizapiacot és már újabb amerikai második negyedéves vállalati eredményszámok is napvilágot látnak - figyelmeztetett Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője, aki szerint hazai események ellenére is inkább a nemzetközi befektetői hangulat a meghatározó az árfolyammozgások szempontjából. Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci szakembere szerint az elkövetkező időszakban stabilizálódhat a 275-280-as szinten az euró forintjegyzése, s bár az MNB kamatdöntése borítékolható, a lengyel jegybank jövőjéről szóló politikai vita okozhat még meglepetéseket. A lengyel kormányfő javaslata szerint ugyanis a jegybank tevékenységéből eredő profitot, amely eddig az ország valutatartalékait gazdagította, most - a korai euró-csatlakozás érdekében - a központi költségvetésbe csoportosítanák át. Ezzel azonban, állítja a lengyel államfő, veszélybe kerülne a központi bank önállósága, nem is beszélve a lengyel deviza stabilitásáról. Donald Tusk számításai szerint a központi költségvetés 10 milliárd zlotyval gazdagodhatna a jegybank profitjának beolvasztásával, ráadásul épp az elnökválasztás évében, lehetőséget kínálva a miniszterelnöknek arra, hogy országát bevezesse az ERM-II-es zónába, valamint arra is, hogy politikai riválisát letaszítsa trónjáról. Lech Kaczynski szerint Lengyelország jóval többet veszítene egy ilyen törvénymódosításon, mint amennyit nyerne; az államfő szerint a jegybank önállóságának elvesztésével az ország megítélését sodornák veszélybe, a zlotyt pedig a süllyesztőbe küldenék.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!