Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világgazdaság kilátásaival kapcsolatos kockázatok erősödése miatt 2011. második negyedévében a globális tőkepiacokat egy kisebb korrekció jellemezte, ami a hazai piac teljesítményét is befolyásolta. Mindez természetesen kihatott a hazai befektetési alapokra is, a lakossági megtakarítások várt növekedése még nem éreztette a hatását, helyette az alapokban kezelt vagyon 0,7 százalékos csökkenése volt tapasztalható az elmúlt negyedévben. Az alapokon kívüli egyéb kezelt vagyonok esetében már megjelent a pénztári vagyonátadás hatása, ami miatt a felére esett vissza az ebben a szegmensben kezelt vagyon mértéke - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb negyedéves jelentéséből.

A tőkepiaci korrekció hatott a befektetési alapok hozamaira, ráadásul a második negyedévben is a legtöbb kategória esetében a visszaváltások meghaladták az új befektetéseket. A jellemzően stagnáló, illetve csökkenő hagyományos befektetési alap kategóriák mellett ugyanakkor ugrásszerűen nőtt a speciális befektetési stratégiát követő származtatott alapok vagyona, ami jelzi, hogy a jelenlegi piaci helyzetben egyre több befektető keres a szokástól eltérő befektetési lehetőségeket." - emelte ki Temmel András, a BAMOSZ főtitkára a jelentésben.

A lakossági befektetők esetében legnépszerűbb, legnagyobb piaci súlyt képviselő likviditási alapok esetében stagnált a vagyon, ugyanakkor a szintén meghatározó méretű pénzpiaci alapok esetében a hozamok sem tudták kompenzálni a visszaváltások hatását, így ezek vagyona 1,2 százalékkal apadt a második negyedévben.

Érdekes módon ellentétesen alakult a tőkemozgás a kötvényalapok kategóriáján belül, míg a kockázatosabb hosszú kötvényalapok esetében enyhe csökkenés volt, addig a biztonságosabb rövid kötvényalapok vagyona a három hónap során 2,7 százalékkal nőni tudott, ami összefüggésben lehet az elbizonytalanodó tőkepiaci kilátásokkal. Hasonló mozgás volt megfigyelhető a vegyes alapoknál is, a kevésbé kockázatos kötvénytúlsúlyos vegyes alapok 3,6 százalékos növekedése mellett a nagyobb részvényarányt tartalmazó kiegyensúlyozott vegyes alapok vagyona gyakorlatilag ugyanilyen mértékben csökkent.

A nagymértékben intézményi befektetők pénzét kezelő részvényalapok esetében ugyanakkor - elsősorban a visszaváltások miatt - már jelentős vagyoncsökkenés volt tapasztalható, 7 százalék feletti mértékben csökkent mind a részvénytúlsúlyos, mint a tiszta részvény alapok vagyona.

A borús összképet felmutató "hagyományos" befektetési alap kategóriák mellett viszont üdítő kivételt jelentetek a származtatott alapok, amely kategóriába tartozó alapok jellemzően széles befektetési eszköztárral, speciális befektetési stratégiákat alkalmazva igyekeznek hozamokat elérni. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi bizonytalan tőkepiaci helyzetben egyre több befektető is hasonló megoldást keres, ezt tükrözi, hogy az elmúlt három hónapban több, mint 20 milliárd forint friss pénz érkezett ezekbe az alapokba, ami közel ötödével megnövelte ezen szegmens összvagyonát.

Az elsősorban lakossági befektetők körében népszerű, jelentős piaci részarányt képviselő garantált (tőkevédett) alapok kategóriájában nem volt drámai változás. Az elmúlt három hónapban a 10 induló alap mellett 12 alap futamideje járt le, a kezelt vagyon mérete ugyanakkor érdemben nem változott. Hasonló a helyzet a szintén jelentős részarányt képviselő ingatlanalapok esetében, itt - köszönhetően elsősorban a kiegyensúlyozott hozamoknak - 0,7 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Az alapokon kívüli vagyonkezelt állomány nagysága június végén 2800 milliárd forintot tett ki, ami gyakorlatilag a fele a márciusi adatnak. A magánnyugdíjpénztári vagyon átadása miatt a pénztári szegmensben kezelt vagyon a negyedére esett. Kisebb csökkenés volt továbbá a másik meghatározó szegmens, a biztosítók részére történő vagyonkezelés esetében is, illetve az egyéb portfolióknál. A pénztári vagyonátadásnak a kezelt vagyon összetételére nézve is jelentős hatása volt, a pénztári portfoliókban jelentősen csökkent a részvények aránya (36 százalékról 24 százalékra).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!