Miután a nyugat-európai tőzsdék is jelentős mínuszokkal fejezték be a csütörtöki kereskedést, a tengerentúlon egyre meredekebbre váltott az árfolyamok ereszkedése, amely nem csak az értékpapírpiacon, de az árutőzsdén is jelentkezett.

A fellendülés ütemének tarthatóságával kapcsolatos félelmeket elsősorban az Európából érkező hírek táplálták. Miután az öreg kontinensen Görögország után Spanyolország és Portugália is komoly államháztartási problémákkal néz szembe, a devizapiacon is komoly hatásai voltak a híreknek.

Az euró több mint féléves mélypontra, jócskán 1,38 alá gyengült a dollárral szemben, amelyet az általános elbizonytalanodás közepette ismételten afféle menedék-befektetésként kerestek a befektetők.

Ahogy az lenni szokott, a zöldhasú erősödése az árupiacokon gyengülést idézett elő. Az olaj jegyzése mintegy 5 százalékkal ismét 74 dollár alá esett, de az arany is 4 százalékot meghaladó mértékben veszített árfolyamából, és más fémek is olcsóbbak lettek.

Mindez azt eredményezte, hogy a nyersanyag- és energiacégek az általános árcsökkenés által az egyik legsúlyosabban érintett szektor lett, amit a nyersanyagok iránti jövőbeli kereslet kilátátásainak romlása csak támogatott.

Az európai hírek önmagukban vélhetőleg kevesek lettek volna ekkora esés előidézésére, a hatáshoz valószínűleg az immár a kínai vezetés által is túlfűtöttnek minősített gazdasági növekedés és hitelbuborék visszafogására tett intézkedések is hozzájárultak, miután értesülések szerint a napokban Kínában alaposan szigorították a hitelhez jutást.

Hogy az amerikai tőzsdei befektetőknek ne csak más kontinensek miatt fájjon a fejük, arról a tőzsdei nyitás előtt közzé tette munkaerőpiaci adatok "gondoskodtak", amelyek sokkalta kedvezőtlenebb képet sugallnak, mint ahogyan azt az elemzők várták. A várt csökkenéssel szemben ugyanis nőtt a munkanélküli ellátásért jelentkező amerikaik száma.

A pénzügyi szektor papírjai is nagy árfolyam-veszteségeket szenvedtek el, amihez olyan hírek is hozzájárultak, mint a Bank of America korábbi vezetői ellen értékpapír-csalási ügyben benyújtott kereset, vagy a MasterCard vártnál rosszabb eredményei.

A chicagói VIX-index, amely a befektetői bizonytalanságot hivatott jelezni, közel 19 százalékkal 25,61 pontig emelkedett.

A Dow 2,6 százalékot, körülbelül 270 pontot zuhanva gyakorlatilag visszérkezett a 10 ezer pontos lélektani határra; legutóbb 2009 áprilisában veszített ennyit értékéből. A Nasdaq 3 százalékkal 2125 pontig gyengült; az S&P 500 index pedig 3,1 százalékot zuhanva 1063 ponton fejezte be a csütörtöki kereskedést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!