Az FTSE-100 2,6, a DAX és  a CAC-40 pedig egyaránt 3,4 százalékos veszteséggel indította a hetet. Az olasz FTSE MIB 4,8, a spanyol IBEX 35 3,4 százalékkal zárt az előző záróérték alatt. A Stoxx Europe 600 indexe 2,4 százalékot gyengült.

A francia és német piacok különösen nagy nyomásnak voltak kitéve, most épp a Moody's figyelmeztetése miatt, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy Franciaország elsőrendű adósbesorolásának stabil kilátása veszélybe kerülhet. Emellett a hitelminősítő egyetértett a Bundesbank korábbi megállapításával is, miszerint a német pénzügyi rendszerre nehezedő kockázatok jelentősen megnőttek bankjai periféria országokkal szembeni kitettsége miatt.

Európában a francia, az olasz és a spanyol állampapírok hozama emelkedett, a németeké csökkent. A német bankok közül a Commerzbank 4,2, a Deutsche Bank több mint 3 százalékot esett, de a Société Générale és a BNP Paribas is olcsóbbodott a hírre, 4,7 illetve 4,6 százalékkal.

Európai bankok között a KBC Group 10 százalékot zuhant egy pénteki pletyka miatt, miszerint csökkenti az osztalékot.

A bankszektor Londonban sem remekelt: a Lloyds Banking Group 7,1, a Barclays 5,4, a HSBC Holdings 2,5 százalékot esett.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!