A kilencvenes években sok cég, különösen a készpénzzel szerényen ellátott, ám ígéretes tech- és internetvállalkozás bánt bőkezűen a részvényopcióval mint teljesítményösztönző eszközzel, s gyakran a munkatársak fizetés helyett is azt kapták - írja a BBC. A tech-lufi kipukkanásával jócskán meggyengült a kedvezményes jövőbeni részvényvásárlás lehetőségének ösztönző ereje, ráadásul sokan amiatt is kritizálták a részvényopciókat, hogy mivel azok nem szerepelnek a cégek mérlegében, gyakorlatilag ingyen vannak. A Microsoft számára ez utóbbi volt a döntő érv, a munkatársaknak ténylegesen átadott részvénycsomagok ugyanis a mérlegben is megjelennek, így az elemzők tisztább képet kaphatnak a cég valós helyzetéről. A szoftveróriás szerint egyébként a részvények jobb ösztönzők, mint az opciók, mert azok legalább érnek valamit, míg az opciók hamar elértéktelenedhetnek, ha a részvényárfolyam a vártnál gyorsabban esik. Bár a cégek és tanácsadóik már régóta vitatkoznak azon, melyik kompenzációs módszer is a leghatékonyabb, abban többnyire egyetértenek, hogy a javadalmazást fontos összekötni a vállalat teljesítményével. Mindezek mellett ugyanakkor problémát jelent, hogy a rövid távú árfolyam-emelkedést célzó lépések ellentétesek lehetnek a cég hosszú távú érdekeivel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!