A Rzeczpospolita lengyel lap a hét végén azt írta, hogy jelek szerint hamarosan létrejöhet a legnagyobb lengyel kőolajipari vállalat, a PKN Orlen és az osztrák OMV fúziója, amelyhez később csatlakozhat a magyar Mol Rt. Mint azt korábban a NAPI Gazdaság is hírül adta, a lengyel olajtársaság elnöke, Andrzej Modrzejewski parancsoló szükségszerűségnek minősítette a három cég fúzióját. A lengyel napilap úgy értesült, hogy jelenleg a PKN Orlen és az OMV fúziója a legvalószínűbb, s az utóbbi időben a lengyel kincstárügyi minisztériumban fel is gyorsultak a PKN 18 százalékos részvénycsomagja értékesítését célzó munkálatok. A Mol azért nem vehetne részt egyelőre a fúzióban, mert a magyar cég esélyes a gdanski kőolajfinomítóra, a lengyel kormányprogram pedig két független olajkonszern létrehozását irányozta elő, ami nem egyeztethető össze a PKN és a Mol összeolvadásával. A PKN azonban most elkezdett lobbizni - egy hármas fúzióra tekintve - , mert a lengyel kincstárügyi minisztérium jelezte, hogyha a gdanski finomítóra adott két ajánlat közül egyik sem felel meg a követelményeknek, akkor esetleg ejti a tendert és a finomító részesedését egy nagy lengyel csoportnak ajánlja fel. A lengyel lap idézi PKN elnökét, aki szerint a Mol Rt. már a jövő évben alakíthatna közös társaságokat, együttműködést és stratégiai szövetséget a PKN-OMV-val.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!