Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 734,76 pontos, 1,53 százalékos csökkenéssel, 47 268,49 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 6,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Eladási hullám alakult ki a nemzetközi piacokon, ami a budapesti tőzsdére is kihatott. Picit jobban tartja magát Budapest, mint az európai tőzsdék - mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek. A forgalom alacsony volt, a nap vesztese a Mol lett, mert meredeken esik az olaj ára.

A koronavírus-járvány újabb fellángolása felszította a gazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos aggodalmakat, ami egyre erőteljesebb a piacokon, emiatt elromlott a hangulat - tette hozzá az elemző.

A Mol 92 forinttal, 3,84 százalékkal 2302 forintra csökkent, 2,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 40 forinttal, 0,25 százalékkal 16 010 forintra esett, forgalmuk 2,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4,0 forinttal, 0,94 százalékkal 430 forintra erősödött, forgalma 52,9 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 160 forinttal, 1,96 százalékkal 8000 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,0 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3867,14 ponton zárt hétfőn, ez 53,14 pontos, 1,36 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Komoly mínuszok Nyugat-Európában

Súlyos, 2 százalékot meghaladó mínuszokban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, amivel az utóbbi kilenc hónap legrosszabb napját tudhatják maguk mögött - írja az MTI.

A kockázatvállalási kedvet visszavetette, hogy szerte a világban ismét növekszik az új koronavírussal fertőzöttek száma a delta mutáció szélsebes terjedése miatt, ami lassíthatja a világgazdaság fellendülését.

A londoni FTSE-100 mutató 2,34 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,62 százalékos, a párizsi CAC-40 index 2,54 százalékos, a madridi IBEX-35 2,40 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 3,34 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 2,30 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 2,24 százalékkal csökkent. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 2,66 százalékkal esett. A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 440,30 pontos záróértéke 3,7 százalékkal marad el a múlt héten szerdán elért 461,38 pontos történelmi csúcshoz képest.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 2,19 százalékos, az S&P 500-as index 1,55 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,90 százalékos mínuszban állt.

A koronavírus-járvány erősödése miatt több nagy európai ország ismét kénytelen volt szigorítani az előírásokat, viszont Nagy-Britanniában hétfőn megszűnt a járvány terjedésének megfékezésére elrendelt utolsó jogi korlátozások zöme, jóllehet emelkedik a betegek száma. A héten tovább ronthatja a hangulatot az is, hogy Németországban és Belgiumban súlyos károkat okoztak a heves esőzések miatti áradások.

A befektetők attól tartanak, hogy egy-két hónap múlva ismét visszavezethetik a zárlatokat a járvány újabb hulláma miatt. A Covid-19 betegség megint gyorsan terjed, így a légitársaságok, az éttermek, a szórakoztatást és szabadidős tevékenységet szolgáló vállalkozások a reméltnél kisebb bevételekhez juthatnak a nyáron - vélte Russ Mould, az online befektetési platformokat és tőzsdeügynöki szolgáltatásokat nyújtó AJ Bell befektetési igazgatója.

Az árfolyamok szinte minden szektorban csökkentek, de a gazdasági helyzet alakulására érzékenyen reagáló vállalatok különösen megszenvedték a napot. A bankok, a nyersanyag-kapcsolt vállalatok, valamint az utazási és szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalatok több mint 3 százalékot veszítettek értékükből.

A londoni tőzsdén jegyzett légitársaságok és a hajótársaságok közül a Carnival, az easyJet és a British Airways anyavállalata, az IAG árfolyama 5,2 százalék és 8,3 százalék közötti mértékben esett.

A kőolaj- és földgázipari vállalatok árfolyamát az olajárak csökkenése tépázta meg, a szektor alindexe 3,75 százalékkal, 236,28 pontra, közel hathavi mélypontra csökkent. Az olyan nagy olajipari vállalatok, mint a TotalEnergies, a Royal Dutch Shell, a Repsol és a BP árfolyama 3,8 és 4,9 százalék közötti mínuszban zárt, miután az OPEC-tagországokat és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelőket összefogó informális együttműködés, az OPEC+ csoport megállapodott a kitermelés növeléséről. Augusztustól kezdve minden hónapban napi 400 ezer hordóval emelik a kitermelést, amíg ki nem vezetik teljesen a korábban vállalt 9,7 millió hordó csökkentésből még fennmaradó, napi 5,8 millió hordós termelési kiigazítást.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára zuhan. A befektetők attól tartanak, hogy az OPEC+ csoport megállapodásának eredményeként túlkínálat alakulhat ki az olajpiacokon, miközben a járvány újra erősödőben van számos országban.

A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 6,05 százalékos mínuszban, 69,14 dolláron, a WTI pedig 6,69 százalékos veszteségben, 66,77 dolláron forgott este háromnegyed hat körül.

Eddigi napi minimumán a Brent 69,05 dolláron, a WTI pedig 66,67 dolláron május 31. óta nem látott mélységben is járt. A Brent ára június 1. óta, a WTI-é pedig június 17. óta először került a 70 dolláros küszöb alá.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,29 százalékkal, 1805,56 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,42 százalékkal, 1807,40 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1800 dollárt adtak, 0,04 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!