A négy évre szóló beszerzés - kútnál, kártyával történő tankolásra - 688 ezer liter normál gázolajra, 1 millió 680 ezer liter 95-ös benzinre és 240 ezer liter 98-as benzinre szólt. Ezeken túl az ajánlatkérő még - tankautós kiszolgálással - 10 ezer liter extra téli gázolajat igényelt. Az ellenszolgáltatás eredetileg becsült értéke bruttó 797 millió forint volt. A Mol bruttó 874 827 360 forintért vállalta a szállítást. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat 2010. évi közbeszerzési tervében - a szolgálat honlapján - évi 160 millió forint értékű kártyás és tankautós üzemanyag beszerzése szerepel. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat beszerzésének előzménye, hogy az OMV nyerte a kormányzati szervek egységes tankolására kiírt tendert, mivel az osztrák olajipari társaság minden üzemanyag-kategóriában 2-3 forinttal nagyobb kedvezményt ajánlott a Mol-nál - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő 2009. december 30-án az MTI-vel. A kormányszóvivő közleményében hangsúlyozza: a december 19-én aláírt keretszerződés 50 millió liter üzemanyag beszerzésére ad lehetőséget legfeljebb egy éves időtartamra. A nyertes a mindenkori kiskereskedelmi árhoz képest ad kedvezményt, amelynek állandó a mértéke. Ellenzéki politikusok erre úgy reagáltak, hogy nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ha a rendőrség, és a nemzet biztonsága felett őrködő egyéb szervezetek autóinak rendszámai egy külföldi céghez kerülnek. Január 2-án Szollár Domokos kormányszóvivő már úgy nyilatkozott, hogy mintegy ezer intézmény fog az OMV-nél tankolni, mert ott olcsóbb az üzemanyag. Azonban azok az intézmények, amelyek nemzetbiztonsági szempontból érzékenyek, stratégiailag pedig kiemelten fontosak - 29 ilyet azonosított a kormányzat - továbbra is a Molnál tankolnak, ugyanis a Mol az egyedüli üzemanyag-szolgáltató Magyarországon, amely nemzetbiztonsági védelem alatt áll. Mint mondta, a köztársasági őrezred, a rendőrség, a tűzoltóság, a mentő szolgálat gépkocsijainak tankolása nemzetbiztonságilag érzékeny, mindenki úgy tankol, ahogy eddig, azaz a Molnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!