Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 478,17 pontos, 1,24 százalékos csökkenéssel, 38 108,46 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 10,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

Az európai kereskedés iránykereséssel indult, de a hangulat korán elromlott - mondta Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek. A piacot a brexittel kapcsolatos félelmek és a olasz költségvetés körüli viharok mozgatták. Ez a magyar tőzsdére is hatással volt, valamennyi vezető részvény mínuszban zárt.

Hétfőn negatív hangulat uralkodott az európai, így a magyar börzén is - mondta Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. helyettes vezető elemző. A magyar vezető részvényeket érintő egyedi vállalati hír nem érkezett, azok az európai hangulattal összhangban mozogtak. Az OTP napközben ugyan tartotta magát, azonban záráshoz közeledve gyengülni kezdett, a leggyengébben a Mol teljesített, de mínuszban zárt a Magyar Telekom és a Richter is.

Az elemző a hét első napjának meghatározó eseményeként nevezte meg, hogy hétfőn érkezett reakció a Waberer's múlt pénteken, piaczárást követően közzétett harmadik negyedéves eredményeire. Egyrészt a vártnál gyengébb adatok jelentek meg, másrészt a cég rontott a korábbi éves előrejelzésén, illetve a többségi tulajdonos kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ig direkten nem értékesíti a részvényeit. A papír hétfőn elérte történelmi minimumszintjét.

A Mol 64 forinttal, 2,08 százalékkal 3014 forintra csökkent, 1,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 100 forinttal, 0,90 százalékkal 11 000 forintra esett, forgalmuk 6,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal 402 forintra gyengült, forgalma 362,9 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 0,93 százalékkal 5350 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3681,17 ponton zárt hétfőn, ez 17,61 pontos, 0,48 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Mínuszban zártak a nyugat-európai piacok

Jelentős mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn - írta az MTI. A londoni FTSE100 index 0,73 százalékos, a frankfurti DAX-30 1,79 százalékos mínusszal, a párizsi CAC-40 mutató 0,93 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,11 százalék csökkenéssel zárta a hétfői kereskedést.

Európában hétfőn nem közöltek jelentős piacmozgató hatású makroadatot. A befektetői hangulatot rontotta az Olaszország és az Európai Bizottság közötti vita, amely a 2019-es költségvetési terv miatt alakult ki. Az Európai Bizottság október végén visszautasította az olasz költségvetési tervezetet, és november 13-ig adott időt módosítására, hogy megfeleljen a korábbi uniós ajánlásoknak és római kötelezettségvállalásoknak.

Az aggodalmakat tovább fokozta az olasz bankszektor gyengesége. Hétfőn felfüggesztették a Carige bank részvényeinek tőzsdei kereskedését, miután sajtóhírek szerint 400 millió euróra lenne szüksége tőkehiányának pótlására.

A nagyvállalatok közül az SAP és az Infineon jelentős mínuszban zárt a befektetőket nyugtalanító hírek folytán. Az SAP egyes elemzői értékelések szerint magas áron vásárolja meg a Qualtrics fogyasztói hangulatfigyelő vállalatot, az Infineon termékei iránti kereslet alakulása szintén aggasztja a befektetőket.

A hétfői kereskedés vesztese a technológiai szektor mellett a dohányipar volt. A dohányipari részvények árfolyama arra a hírre reagált, miszerint az Egyesült Államok a mentolos cigaretták árusítását tiltó döntésre készül. A hír leginkább a British American Tobacco részvényét sújtotta, árfolyama több mint 10,5 százalékos mínuszban zárta a kereskedést.

Jelentősen emelkedett a kőolaj világpiaci ára hétfőn, miután Szaúd-Arábia energetikai minisztere közölte, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és partnerei szerint a globális kereslet mérséklődése napi egymillió hordós kitermelés-csökkentést indokol.

A európai tőzsdezáráskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 79 cent plusszal, 70,97 dolláron állt.

Ugyanekkor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,55 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 1,30 százalék mínuszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 2,09 százalék csökkenést jelzett.

Az arany unciánkénti ára 0,18 százalékkal, 2,20 dollárral 1204,20 dollárra csökkent.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1251 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1266 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!