Elképesztő emlekedést produkáltak a világ részvénypiacai a márciusi mélypont óta, s az évet várhatóan 20 százalék körüli emelkedéssel zárhatják a vezető amerikai részvényindexek.

Az amerikai magánbefektetők a hangulatindexek alapján megfelelően optimisták a piac jövőjével kapcsolatban, amikor azonban a téteket kéne megtenni, már nem mutatnak ekkora merészséget, s inkább a biztonságot keresik.

November végéig az amerikai kötvényalapokba 270 milliárd dollárnyi tőke áramlott, miközben a befektetők nettó 17 milliárd dollárt vontak ki a részvénybe fektető alapokból a Morningstar adatai szerint .

A részvényalapokba történő pénzbeáramlás azért lehet kritikus az áremelkedés szempontjából, mert az alapkezelők már ellőtték puskaporukat, a kezelt részvényalapokban a készpénz aránya elképesztően alacsony szintekre süllyedt.

Az összeomlást követő pánikeladások után az emelkedésben 6 százalékponttal csökkent a készpénzarány az amerikai alapokban, 3,8 százalékos szintre, ez alig haladja meg a 2007-es piaci csúcs alatt mért 3,5-es rekordalacsony értéket - írja a Stock Markets Crosscurrents című tőkepiaci hírlevél szerzője.

Az említett hírlevél írója szerint ez arra utal, hogy az alapkezelők teljesen felemésztették vásárlási erejüket az elmúlt hónapokban. A kép összességében tehát azt mutatja, hogy az alapoknak annyi elkölthető pénzük maradt arányaiban, mint 2007-nyarán, ehhez képest a vezető indexeknek jó 30-40 százalékkal az akkori szintek alatt tartózkodnak.

A helyzetet meglehetősen pesszimistán értékelő hírlevélíró szerint ahhoz, hogy a befektetők elkezdjenek pénzt tenni a részvénybefektetési alapokba, alapvető változás kell, hogy beálljon az amerikai gazdaság fundamentumaiban, s a munkanélküliség csökkenésnek kellene induljon, hiszen a munkanélküliek nem fognak részvényalapba fektetni. Ezek a tényezők azonban még váratnak magukra - írja a CNBC.com.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!