A NAPI Gazdaság cikke A nagy szép is, legalábbis ez lehet a befektetők érzése a gyorsjelentési szezon hajrájának beindulása előtt. Az elemzők féléves eredményekre adott előrejelzéseiből számolt átlagok alapján ugyanis a piac – a tavalyi évhez hasonlóan – a legnagyobb tőzsdei kibocsátóktól várja a legnagyobb eredményjavulást a 2004-es első félévhez képest. Ha százalékosan nem is, tömegét tekintve a Moltól várja az elemzői társadalom a legnagyobb profitjavulást, az olajcég a becslések szerint majdnem annyi nyereséget hozott össze a második negyedévben, mint az elsőben, s ezzel féléves nettó nyeresége 132 milliárd forintra nőhetett a tavalyi közel 80 milliárdról. Az OTP is gondoskodhat az optimista befektetők lelkivilágáról, a folyamatos nyereségnövekedés a szakemberek szerint a második negyedévben sem szakadt meg. A bank konszolidált nyeresége a konszenzus szerint közel 20 százalékos bővülést mutat majd. A Magyar Telekom sem marad le a többi blue chiptől, s közel 30 százalékot javít az elemzők szerint, csak éppen a növekedés várhatóan jórészt a tavalyi egyszeri veszteségek elmaradásából adódik. A többiekétől eltérő üzleti évvel számoló Egis is nagyot léphet előre, harmadik negyedéves nyeresége a szakemberek szerint 65 százalékos javulást mutat majd (igaz, ez már jórészt beépült az árfolyamba). Amíg profitfronton a nagy cégek újabb áttörésről számolhatnak majd be, addig a közepes kapitalizációjú társaságok szintjén már nem ilyen kedvező a kép. A Graphisoft féléves nyereségét a piac szerint elfogyasztotta az ArchiFM eladásához kapcsolódó goodwill-leírás. (A befektetők ennek ellenére sokkal optimistábban tekintenek a szoftvercégre, mint a korábbi években.) A Danubius a növekvő szállodai kihasználtság mellett sem tud majd nyereségnövekedést produkálni, s a Linamar kivételével a gépipar sem remekel. A NABI veszteséges negyedévről veszteséges negyedévbe tántorog, s egyelőre nincs ez máshogy a Rába háza táján sem. A várakozások szerint üde színfoltot talán csak a Synergon jelent majd, de a szoftvercég várt, közel négyszeres eredményjavulása inkább csak százalékosan fest majd jól, abszolút értékben kevésbé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!