Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német jegybank, a Bundesbank devizatartalékát alkotó devizák között ezentúl a kínai jüan is szerepelni fog - írja a Bloomberg Andreas Dombret, a jegybank kormányzótanácsa tagjának bejelentésére hivatkozva. Elmondása szerint a Bundesbank azután hozott erről döntést, hogy az ECB egy 500 millió eurós összegű jüan befektetésről döntött. Arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy tartalékainak mekkora részét tartaná a Bundesbank kínai devizában.

Dombret emlékeztetett arra, hogy a jüant az ECB-t is beleértve egyre több és több jegybank használja tartalékkén. A jüan, mint tartalékdeviza iránti kereslet még 2016-ban kapott komolyabb lökést, amikor az IMF úgy döntött, beveszi a nemzetközi elszámolásokhoz használt SDR kosarába. A lelkesedést indokolta, hogy felmérések szerint a 2015 augusztusában a jüan volt a második leginkább használt deviza világszerte. Ugyanakkor mostanra a hatodik helyre csúszott vissza a kínai fizetőeszköz - emlékeztet az összefoglaló.

A kínai hatóságok korábban komolyabb lépéseket tettek annak érdekében, hogy a nemzetközi fizetéseknél elfogadottabbá váljon a jüan. Azonban az ezt követően meginduló tőkekiáramlás Kínából arra késztette a hatóságokat, hogy szigorúbban korlátozzák és ellenőrizzék a jüan átváltását más devizákra, s ez sokak kedvét elvette a jüan vásárlásától.

Dombret elmondása szerint ezek a korlátozások, amelyek miatt a jüan nem tekinthető teljesen konvertibilis és szabadon kereskedhető devizának ugyan aggodalomra adhatnak okot, azonban az, hogy szerepel az SDR kosarában számos intézmény számára kötelezővé teszi, hogy tartsanak belőle.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!