A DJIA-30 index 0,46 százalékkal, az S&P-500 index 0,13 százalékkal emelkedett nyitáskor New Yorkban, a Nasdaq Composite viszont 0,14 százalék csökkenéssel kezdett.

A Nasdaq Composite index csökkenése mögött részben a technológiai cégek árfolyamának a hónap eleje óta tartó csökkenése áll, de a Tesla gyengülése is nagyban hozzájárult a szerdai gyenge nyitáshoz.

A Wall Street indexeinek emelkedése pedig jórészt a Nike részvény erősödésének tulajdonítható. A Nike minden várakozást felülmúló online értékesítési volument ért el Észak-Amerikában, ami bőven kompenzálta a hagyományos üzletekben visszaeső forgalmát. A Nike részvénye már a nyitás előtt a tőzsdén kívül forgalomban közel 13 százalékkal emelkedett és rekordárfolyamon kezdte a szerdai tőzsdenapot.

A Nike 10 százalék erősödéssel, a Tesla 3 százalék csökkenéssel kezdte a szerdai kereskedést.

A Nike amerikai sportszergyártó profitja jelentősen, 11 százalékkal 1,5 milliárd dollárra nőtt az augusztus végével záródott első pénzügyi negyedévben éves összevetésben, elsősorban annak köszönhetően, hogy a koronavírus-járvány miatt megugrottak online eladásai. A világ vezető edzőcipő-, sportruházat- és sportszergyártója azt közölte, hogy online értékesítése 82 százalékkal emelkedett a negyedévben, részben a kínai kereslet felfutására. A bevétele 1 százalékkal, 10,6 milliárd dollárra mérséklődött. Az előző, május végével záródott negyedévben 790 millió dolláros veszteséggel zárt, a járvány miatti boltbezárások miatt.

Az amerikai kereskedési idő kezdetén az európai tőzsdeindexek nyereséges tartományban jártak, az FTSE EuroFirst 300 európai gyűjtőindex 1,25 százalékkal, a Stoxx Europe 600 gyűjtőindex 1,24 százalékkal állt magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,44 százalékkal emelkedett.

Az olajár emelkedett szerdán a várnál jobb, 25 havi csúcsot elért euróövezeti, német és francia feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexeknek köszönhetően. A Brent ára az amerikai piaci nyitáskor 0,65 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 41,99 dolláron, a WTI ára pedig 0,45 százalékkal 39,98 dollárra emelkedett.

Az euró árfolyama 1,1670 dolláron kéthavi mélypontot ért el szerdán a vártnál gyengébb euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-index miatt. A kompozit index összetevői közül a feldolgozóipari javult ugyan, de a szolgáltatóipari gyengült és a kompozit is alig haladta meg a stagnálást jelző 50 pontos értéke.

Az eurót 0,14 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1690 dolláron, az arany spot ára 0,83 százalékkal unciánként 1884,44 dollárra csökken.

Az arany ára a harmadik egymást követő napja csökken, és hatheti mélypontot ért el 1873 dolláron - írja az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!