A hedge fundok és más nagy intézményi befektetők három hónapja nem látott mértékben tesznek az euró gyengülésére a dollárral szemben.


Az eurózóna legjobban eladósodott államainak helyzetével kapcsolatos aggodalmak nyomán jelentősen megnőtt a közös európai deviza további gyengülését várók száma a profi befektetők körében. Az amerikai Commodity Futures Trading Comission adatai szerint háromhónapos csúcsra emelkedett az euró gyengülésére nyitott pozíciók aránya a nagybefektetők körében a múlt héten - írja a Bloomberg.


A TD Securities, az elmúlt hat negyedévben a legpontosabb árfolyam előrejelzéseket adó brókercég és a Bank of America szakértői egyaránt úgy vélik, hogy a közös deviza a jövőben gyengülni fog a dollárral szemben, még akkor is, ha az amerikai gazdaság növekedése jelentősen lassul.


Bár a gyengébb euró jelentős lökést adhat továbbra is a német exportnak, az említett cégek szerint a 950 milliárd dolláros európai mentőcsomag nem lesz elegendő arra, hogy helyreállítsa a piac bizalmát, amely a portugál és az ír fizetőképességgel kapcsolatos aggodalmak nyomán ingott meg.


Az euró és a dollár egyaránt gyengülésre ítélt devizák, azonban az euró-régió problémáit nehezbb megoldani, így a párharcot vélhetően ez utóbbi veszti el - foglalta össze röviden Derek Halpenny, a Bank of Tokyio-Mitsubishi UFJ devizaelemző osztályának vezetője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!