Hónapról-hónapra válnak egyre kevésbé pesszimistává a globális gazdaság kilátásaival kapcsolatban a befektetők, azonban a hangulat javulása még nem olyan mértékű, hogy az komolyan veszélyeztetné a kockázatosabb eszközök várható hozamát - derül ki a Bank of America friss alapkezelői felméréséből. 

A megkérdezett 299 összesen, 847 milliárd dollár befektetésért felelős szakember nettó 35 százaléka várja azt, hogy a világgazdaság gyengülni fog a következő 12 hónap során, ez 15 százalékponttal kevesebb a januári adatnál és a legoptimistább felmérési eredmény az Ukrajna ellen tavaly februárban megindított orosz támadás kezdete óta. Ezzel párhuzamosan a vállalati profitokra vonatkozó várakozások is enyhén javultak, s már csak nettó 58 százalék várja azok csökkenését a januári 65 százalék után. Ez szintén a legjobb eredmény a felmérésben tavaly március óta.

Költik a pénzt és vásárolnak

Folytatódott februárban is a tavaly októberi tőzsdei mélypont óta tapasztalt folyamat, amely szerint a befektetési alapkezelők elkezdték a rájuk bízott portfóliókban csökkenteni a készpénz arányát és ebből jellemzően kockázatosabb eszközöket vásároltak. A kezelt vagyonon belül  a készpénz átlagos aránya a januári 5,3 százalékról 5,25 százalékra csökkent. Ez októberben járt a csúcson, akkor 6 százalék körüli értékeket mértek. A csökkenés ellenére a mostani szint még mindig messze van attól, amelyet a felmérés készítői túlzottan alacsonynak tartanának. Így lehet még tere az áremelkedésnek a kockázatosabb eszközök piacán.

Máshol is tetten érni a hangulat javulását. A recessziós várakozások például tovább csökkentek, a novemberi 77 százalékról mostanra 24 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint az amerikai gazdaságban visszaesés jöhet az előttünk álló egy évben.

A befektetői közösségben jelenleg az az általános nézet, hogy az idei év nagy részében stagfláció fogja jellemezni a globális gazdaságot, ez annyit tesz, hogy a hosszú távú átlagnál magasabb szinten ragadó infláció mellett alacsonyabb gazdasági növekedés várható. A megkérdezettek nettó 83 százaléka volt ezen a véleményen.

Nem hisznek a FED-nek

Az amerikai jegybank részéről érkező, a szigorúbb monetáris politika hosszabb időn keresztüli fenntartására irányuló jelzések a jelek szerint nem tudták megrengetni a befektetők optimizmusát. Döntő többségük, nettó 83 százalékuk várja azt, hogy az infláció a következő 12 hónap során globálisan is csökkenni fog. Ráadásul már nettó 47 százalék azok aránya, akik szerint a rövidebb lejáratú amerikai kamatok ezen az időtávon csökkenni kezdenek. A FED szigorúbb hangvétele mindössze arra volt elegendő, hogy most már nagyobb arányban várják a befektetők 5 és 5,5 százalék közé kamatemelési ciklus csúcsát. Ugyanakkor az időzítésben nagy változás nem tapasztalható,

a piac négyötöde változatlanul arra számít, a szigorítási ciklus legkésőbb a Nyíltpiaci Bizottság júniusi ülésén véget ér.

A piacokat fenyegető legfontosabb általános kockázatnak változatlanul az infláció magas szinten ragadását látják a megkérdezettek. De sokan tartanak a geopolitikai helyzet romlásától is, legyen az akár az ukrán orosz háború eszkalációja, vagy a Kína és Tajvan közötti konfliktus romlása.

Még lehet erő a részvényekben

Kontrariánus szempontból nem lett rosszabb eközben a részvények helyzete. A befektetők nettó 31 százalékkal változatlanul alulsúlyozza azokat portfóliójuk benchmarkjához képest, ez minimális javulás csak a januárban mért 33 százalékos alul súlyozáshoz képest. Így ha a helyzet nem romlik sokat, van még olyan vétel élő a partvonalon, amely felfelé hajthatná részvényárakat.

Persze ennek megvan a magyarázata. Mégpedig az, hogy az alapkezelők 66 százaléka szerint az október óta bekövetkezett több mint 10 százalékos emelkedés az S&P 500-as részvényindexben nem más, mint egy medvepiaci rally. Mindössze 23 gondolja az emelkedést egy új, ciklikus bikapiac kezdetének.

A javuló hangulat nagy nyertese egyértelműen a feltörekvő országok voltak. Az eszközeik felé irányuló allokáció olyan hatalmas hatalmasat ugrott, amire viszonylag ritkán van példa. De a szektorok közötti allokáció is hasonló folyamatokra utal. A jelek szerint a befektetők a defenzív részvények irányából a gazdasági ciklus fellendülő szakaszából jobban profitáló a vállalatok felé irányították tőkéjüket.

A piaci szereplők úgy látják hogy most már nem az amerikai dollár vétele az a befektetési pozíció amelyet a legtöbb szereplő felvesz, hanem a kínai részvények jelentik az igazi slágert.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!