Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Richter bevételeinek majd 70 százaléka euróalapú, így a forint erősödése a második negyedévben rendkívül nagy, mintegy nyolcmilliárd forintos veszteséget okozott neki. A kőbányai székhelyű társaság a sáveltörléskor nem készült föl fedezeti ügyletekkel, amiért sok kritika érte a befektetők részéről. A Richter álláspontja, hogy a magyar gazdaság állapota nem indokol ilyen erős forintot, vagyis az erősödés átmeneti és magától vissza fog rendeződni a korábbi 250 feletti szintre az euró ára. Beke Zsuzsa, a társaság pr-vezetője a Napinak elmondta, továbbra sem szándékoznak fedezeti ügyleteket kötni, majd ha az euró/forint árfolyam eléri a 250-et, akkor elgondolkodnak rajta.

A Richter-befektetőknek jó hír, hogy a társaság féléves árfolyamveszteségének nagyobb része nem realizált tétel volt (például a társaság devizabetéteinek átértékelése miatt), vagyis az árfolyam kedvező változásával a korábbi veszteség nagy része nyereségként jelenik meg az eredménykimutatásban.

A forint a második negyedévet a 237-es szinten zárta, vagyis tegnapig 4,5 forinttal javult a mérleg. Sokkal jelentősebb az a hatás, amit a dollár erősödése az Egis gazdálkodására gyakorol. A dollár az elmúlt negyedév végén 149,8 forint volt, amihez képest tegnapig húsz forintot erősödött. Az Egis nettó dollárkitettsége 140 millió dollár, vagyis húsz forint elmozdulás évi 2,8 milliárd forinttal növeli a cég üzemi eredményét. Ezt a hatást csak a rosszul időzített fedezeti ügyletek tudnák lerontani, ám az Egis korábbi ilyen ügyleteinek zöme még júliusban kifutott.

Mint Marosffy László gazdasági vezérigazgató-helyettes a Napinak elmondta, eddig a stratégiában szereplő értéknek egyharmadát a közelmúltban újranyitották, de nem tervezik további pozíciók felvételét, mivel bíznak a dollár erősödésében. Az Egis francia fő tulajdonosa, a Servier a teljes devizakitettség 60 százalékáig tartja indokoltnak a hedgelést, az Egis pedig mintegy ötödét fedezte csak le dollárkitettségének (vagyis a Servier által megállapított szint harmadát). Ha az árfolyam így marad vagy esetleg tovább javul, akkor nemcsak az üzemi eredményt, hanem a kintlevőségek átértékelése miatt a pénzügyi nyereséget is javítja a kedvező árfolyamhatás.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a jelenlegi tőzsdei környezetben egy orosz villámháború vagy egy amerikai jelzálogbank hírei alighanem nagyobb hatással vannak a magyar gyógyszergyártók tőzsdei értékelésére, mint a javuló fundamentumok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!