Az illikvid eszközök külön alapba szervezése mellett 9 százalékos részesedést is szerez a világ legnagyobb vagyonkezelőjének számító UBS-ben, 6 milliárd svájci frank értékben. Versenytársa a Credit Suisse egyelőre nem kér ugyan az állami segítségből, de mindenképpen fel kell tőkésítenie magát, hogy megfeleljen az új, szigorúbb tőkemegfelelési mutatókat előíró szabályozásnak. Eddig ezt megtehette legnagyobb részvényeseihez fordulva, elsősorban Katar kormányzatától kérve, most azonban egy 10 milliárd frankos, nyilvános részvény-, illetve kötvény kibocsátásból álló akcióra készül - írja a Marketwatch. A svájci kormányzat lépése nagyban rímel az amerikai pénzügyminisztérium által kidolgozott 700 milliárd dolláros csomag intézkedésterveivel, csak éppen az alpesi ország előbb lépte meg mint az ötletgazda maga. A svájci jegybank üdvözölte a lépést, hangoztatván, hogy az az ország bankrendszerének stabilizálásához és ezáltal hozzájárul a gazdaság egészének fejlődéséhez. A UBS elsősorban amerikai lakossági és vállalati jelzáloglevelekkel fedezett hitelekből, amerikai diákhitel fedezetű eszközökből, illetve európai és ázsiai kötvényekből álló csomagot szervez ki egy külön alapba, amelybe 6 milliárd dollárt csoportosít át a veszteségek fedezésére, míg a fennmaradó 54 milliárdot a svájci nemzeti bank nyújtaná hitel formájában. A hírre a UBS árfolyama 11,34, míg a Crédit Suisse 13,74 százalékkal gyengült napközben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!