Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kritikus szinten érte az ukrajnai orosz támadás híre a részvénypiacokat, technikai szempontból a világ vezető tőzsdeindexe az amerikai S&P 500-as index olyan ponton állt a tegnapi záráskor, amely két világ határának tekinthető.

Az index ugyanis tegnapi zárásra 4225 pontra esett, s az ázsiai kereskedési időben az index határidős jegyzése további csökkenést jelzett előre, ahogy a befektetők megpróbálták lereagálni az Ukrajna elleni orosz támadás várható hatásait.

A 4300 pontos szint kiemelt jelentőségű technikailag az indexben, mivel ez jelenti a koronavírus-járvány során 2020 márciusában megjárt mélypont óta tartó masszív tőzsdei áremelkedésben az utolsó mélypontot az index számára, ahonnan tavaly októberben új lendületet vett és január elejére új, minden korábbinál magasabb csúcsra jutott.

A grafikonon ez az utolsó olyan mélypont, amely napjának kereskedési ársávja jól láthatóan elkülönül az előtt és utána következő napokétól (járt előtte és utána 3 napig teljesen az ársávon kívül felette az index) szignifikáns emelkedés indult róla (több mint 10 százalékot emelkedve 4800 pont fölé ugrott onnan) amely új csúcsra vitte a mutatót.

Mint ilyen, meghatározó, hiszen ha elesik lefelé, akkor megtörik az index közel két éve tartó felfelé menetében a magasabb csúcsok és mélypontok sorozata, azaz vége az emelkedő trendnek és lefelé tartó trend indulhat. A 4800 pont feletti csúcsról az index már így is több, mint 10 százalékot esett, s ezzel a tőzsdei szakzsargonban elérte a korrekciós tartományt, medvepiacnak azt szokás nevezni, ha a korábbi zárócsúcsához képest 20 százalékkal alacsonyabban zár az index.

Márpedig ha az ott zár az index, amit a reggeli, európai kereskedésben a határidős jegyzések előre vetítettek, akkor erre jó esély van (reggel további 114 pontos esést jeleztek ezek előre, 4111 pontig).

A technikai elemzésben egy-egy szint elestét általában különböző szűrőkkel szokás kezelni, a leggyakoribb indexek és részvények hosszútávú trendjének vizsgálatakor a 3 százalékos szűrő használata. Ez azt jelenti, hogy a 4300 pontos szint egy 4170 pont alatti zárásnál lenne lefelé áttörtnek tekinthető.

Ebben az esetben az index grafikonján validálódna egy enyhén aszimmetrikus, a legtöbb elemző által ismert klasszikus fej-vállak alakzat is, amelyből célárként a 4800 feletti csúcsból és az alakzat 4300 pontos nyakvonalából számítva 3800 pont adódna. Ez pedig már medvepiacot jelentene.

A legtöbb alapkezelő szerint nagyjából ez lenne az a szint, ahol az amerikai Fed már nem nézné tovább tétlenül az árfolyamok mélyrepülését, és közbelépne.

A Bank of America februári alapkezelői felmérése szerint a profik átlagosan 3698 pontra tették azt a szintet, ahol életbe lépne az úgynevezett "Fed put". Azaz ha az S&P 500-as index eddig a szintig esne, akkor az alapkezelők szerint az amerikai jegybank intézkedéseket tenne, hogy meggátolja az árfolyamok további esését, akár a kamatemelések elhalasztásának ígéretével, akár újabb kvantitatív lazítási csomagokkal.

Ugyanebben a felmérésben az orosz-ukrán konfliktus csak az ötödik helyen szerepelt, mint a piacokat fenyegető legnagyobb általános veszély. A profi alapkezelők szerint ennél tőzsdei szempontból nagyobb kockázatot jelent a jegybankok szigorodó monetáris politikája, az infláció, az eszközár-buborékok és egy esetleges globális recesszió is.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!