A Konzum Nyrt. saját tőkenövekménye egyértelműen jelzi a csoport fejlődésének dinamikáját - írták közleményükben. Figyelembe véve a bejelentett és lezárult tőkeemelések hatásait, a társaság saját tőkéje a 2016. december végi 600 millióról 2017 közepére 4,806 milliárd forintra, majd a 2017 végi 40,848 milliárdról 58,319 milliárd forintra növekedett 2018. június 30-ig.

Az első féléves adatokban még nem szerepel a Ligetfürdő Kft. akvizíciójához kapcsolódó, mintegy 10 milliárd forintos tőkeemelés, amely 2018 második félévében 68,356 milliárd forintra növeli majd a Konzum-csoport saját tőkéjét.

Az IFRS-szerinti, konszolidált jelentésben szereplő nettó árbevétel 2018. június 30-án közel 11,330 milliárd forint (2017 végén 16,824 milliárd) volt. A 2018 közepén kimutatott 2,456 milliárd forint adózás előtti eredményt növelték a tulajdonszerzések egyszeri hatásai is.

Pontosabban leírja a tőzsdei társaság üzleti eredményét a 2018. június 30-ra számított 2,287 milliárd forintos EBITDA, amely 2017 végén 3,497 milliárd forint volt - írta a cégcsoport közleményében. A tőkeemelésekkel, illetve akvizíciókkal a Konzum-csoport az egyszeri tételektől megtisztítva is stabil működési eredményt produkált, amely előrevetíti a csoport jövőbeli dinamikus növekedését. A társaság menedzsmentjének várakozásai szerint az EBITDA mutató az elkövetkező két-három évben - akár újabb akvizíciók nélkül is - elérheti az évi 10 milliárd forintot.

A menedzsment stratégiájának megfelelően a Konzum-csoport négy fő befektetési szegmensben kezdte meg célirányos növekedését. Habár az idegenforgalomra jellemző erős szezonalitás miatt a július-decemberi időszak bevétele jellemzően kedvezőbben alakul, az első félévben a turisztikai szegmens várakozásokon felül teljesített. A Hunguest Hotels és Balatontourist márkákkal fémjelzett portfólió első félévi adózott eredménye közel 1,453 milliárd forint volt.

A csoport befektetési célú ingatlanjait kezelő Appeninn Holding 227 milliós adózott eredményt ért el. Az Appeninn ingatlanportfóliójának átalakítása, illetve a tőzsdei társaságnál 2018 első felében lezajlott akvizíciók hatásai a csoport év végi eredményében jelentkeznek majd.

A pénz- és tőkepiaci, valamint biztosítási terület hozzávetőlegesen 216 milliós adózott eredménnyel növelte a Konzum-csoport eredményességét, míg a vagyonkezelési szegmens 568 millió fölötti adózott eredményt hozott az első félévben - ismertette a Konzum.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!