Piaci kitekintés

Bár a hét első napja Európa-szerte viszonylagos nyugalom jegyében indult: azonban olasz börze az ismét kiújulni látszó belpolitikai villongások nyomán jelentősen alulteljesített hétfőn.

A tengerentúli börzék a vártnál gyengébb beruházási adat ellenére is felfelé kúsztak a nap első felében, majd az amerikai külügyminiszter szavai rontották el a hangulatot, miután John Kerry a nyilatkozata nyomán felerősödött egy lehetséges amerikai katonai beavatkozás lehetősége.

A szíriai aggodalmak hatására felerősödő kockázatkerülés az ázsiai piacokon és az európai kereskedés első felében is éreztette hatását: az európai benchmarkok 1-1,5%-os mínuszban indították a napot.

Kedden a német IFO gazdasági hangulatindexe mellett az tengerentúlról az augusztusi fogyasztói bizalmi mutató-, valamint a Case-Shiller júniusi lakásárindexei felé fordulhat majd a piaci figyelem.

A devizapiacon a Fed mennyiségi lazító műveleteinek meglebegetett csökkentése után alulteljesítő feltörekvő piaci fizetőeszközök ismét nyomás alá kerültek az eszkalációval fenyegető szír konfliktus hatására: az indiai rúpia jelenős gyengülést mutatott az amerikai dollárral szemben, míg a török líra ismét új történelmi mélypontra került kedden délelőtt. A szíriai helyzet által visszavetett piaci hangulatban az EURHUF kurzusa ismét a 300-as szint közelében várta az MNB délutáni kamat-meghatározó ülését.

Ázsia

Vegyesen teljesítettek a távol-keleti tőzsdék kedden: (Nikkei -0,69%; Hang Seng -0,60%; Shanghai Composite +0,10%). Bár a szíriai konfliktussal összefüggő aggodalmak rányomták bélyegüket az ázsiai kereskedésre, a kínai befektetők az iparvállalatok magasabb ütemben növekvő nyereség-rátájának örülhettek a hét második napján (júl. 11,6%; év/év)

Ismét javulásról számolt be a német IFO gazdasági hangulatindexe
Kép: Admiral Markets

US

Bár a vártnál gyengébb makroadat a hétfői kereskedés első felében nem kedvetlenítette el a tengerentúli börzéket: a tartós cikkek rendelésállományának júliusi csökkenése ismét a Fed QE kivezetésével kapcsolatos kérdéseket erősítette fel, azonban a kereskedés második felében az amerikai külügyminiszter Szíriával kapcsolatos nyilatkozata rontotta el a hangulatot. Az amerikai katonai beavatkozás lehetősége nyomán a tengerentúli börzék lefelé kanyarodtak a hétfői zárás felé közeledve (Dow -0,42%; S&P -0,40%; Nasdaq -0,01%)

Csalódást okozott a tartós cikkek júliusi rendelés állománya: a várt 4%-os csökkenés helyett 7,3%-os volt a visszaesés júliusban, míg a kereskedelmi tárca a korábbi hónap adatát is lefelé módosította az utólagos felülvizsgálat során (jún. 3,9% vs. előző 4,2%) A szállító-eszköz megrendelésektől tisztított mutató a várt 0,5%-os bővülés helyett 0,6%-kal esett vissza.

A CNBC gazdasági hírtelevízió szerint az amerikai elnök Larry Summerst nevezheti meg, a Fed következő elnökeként a közeljövőben.

EU

A hétfői kereskedés első felének csökkenését ledolgozva, vegyesen zárták a hét első napját az európai börzék: az egyetlen kivételt a milánói börze jelentette, amely az ismét olasz kormányválsággal fenyegető, felerősödő belpolitikai aggodalmak hatására jelentős, 2% feletti esést produkált.

Bár az IFO index ismét a német gazdasági hangulat javulásáról számolt be kedden délelőtt; az európai börzék az amerikai külügyminiszter szavait-, és a szíriai katonai beavatkozás lehetőségeit emésztve dél felé vették az irányt a hét második napján. Az irányadó részvényindexek kivétel nélkül jelentős csökkenéssel indították a napot; míg a spanyol tőzsdeindex jelentősen alulteljesített. (Dax -1,48%; Cac -1,43%; FtseMib -1,54%; Ibex 1,85%)

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!