Jelentős mínuszokban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, a befektetőket megriasztotta az amerikai állampapírok hozamának emelkedése, de aggódnak a kínai gazdaság növekedésének lassulása miatt is. A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 2,18 százalékkal, 452,36 pontra, háromhavi mélypontra süllyedt. A nap vesztesei a kamatok alakulására kényesen reagáló technológiai nagyvállalatok voltak, alindexük 4,8 százalékkal esett.

A londoni FTSE-100 mutató 0,50 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,09 százalékos, a párizsi CAC-40 index 2,17 százalékos, a madridi IBEX-35 index 2,59 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 2,14 százalékos mínuszban zárt. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 2,07 százalékkal, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 2,56 százalékkal esett.

Az európai piacokon rontotta a hangulatot, hogy a németországi parlamenti választási eredmények fényében bizonytalan a kormányalakítás, nem tudni milyen koalíció fogja vezetni a legnagyobb európai gazdaságot.

Átgondolt pozíciók

Már Ázsiában és a csendes-óceáni térségben is lefelé húzta a tőzsdeindexeket, hogy több nagybank is rontotta Kína gazdasági növekedési előrejelzését. Az amerikai Goldman Sachs 8,2 százalékról 7,8 százalékra, a japán Nomura pedig ugyancsak 8,2 százalékról 7,7 százalékra vitte le a GDP-növekedés idén várható ütemét.

Pozícióik átgondolására késztette a befektetőket az amerikai kötvényhozamok emelkedése. A tízéves amerikai államkötvény hozama háromhavi csúcsra, 1,54 százalékra kapaszkodott fel. A hozamokat felfelé húzza, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) hamarosan elkezdheti szigorítani a monetáris politikát. A koronavírus-járvány miatt elindított masszív eszközvásárlási program kivezetése már novemberben elkezdődhet, a kamatemelési ciklus pedig akár jövőre elindulhat.

Jerome Powell, a Fed elnöke a szenátus banki, lakásügyi és városi ügyek bizottságának keddi meghallgatására készített beszámolójában elismerte, hogy a magas infláció a vártnál hosszabb ideig húzódik el. Azt ígérte, ha az infláció nem mérséklődik, a Fed kész a rendelkezésére álló eszközöket bevetni az árnyomások csökkentésére. Rontja a hangulatot az is, hogy péntektől ismét leállhat az amerikai kormányzat, ha a szenátusban nem fogadják el a rövid távú finanszírozást biztosító törvényt.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,25 százalékos, az S&P 500-as index 1,81 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,54 százalékos mínuszban állt.

Legalább az olaj is esett

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkenésre váltott. Este fél hatkor a decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,88 százalékos mínuszban, 78,03 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 0,76 százalékos veszteségben, 74,88 dolláron forgott. A Brent napi maximumán, 79,94 dollárom hároméves csúcs közelében is járt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1682 dollárt adtak, 0,10 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,66 százalékkal, 1738,28 dollárra, decemberi szállításra pedig 0,74 százalékkal, 1739,10 dollárra esett a New York-i árupiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!