A tervezettnél jóval több állampapír kelt el

A meghirdetett mennyiségnél 22,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 77,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 30. csütörtök, 12:06
Fotó: Napi.hu

Az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 20 milliárd forintért 5 éves és 15 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 70,95 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 30 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 11 bázisponttal alacsonyabb, 1,63 százalékos átlaghozamon. Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 1,63 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az 5 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók 60,95 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 30 milliárd forintos összegben adott el kötvényeket az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 15 bázisponttal alacsonyabb, 2,80 százalékos átlaghozamon. A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 2,78 százalék volt.

A 10 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók által ajánlott 25,5 milliárd forintból, megemelt értékesítéssel, 17,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 3,41 százalék volt, 8 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Szerdán a 10 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 3,36 százalék volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK