Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A DAX 0,65, a CAC-40 0,58 százalékos mínuszban zárt hétfőn. A legnagyobb euróban denominált részvények árfolyam-mozgását követő Stoxx 600-as mutató mindössze 0,1 százalékot vesztett értékéből, pedig a nyitva tartó nyugat-európai tőzsdék több mint fele negatív mérleggel végzett hétfőn. A forgalom alig több mint 50 százaléka volt az elmúlt három hónapban mért átlagnak.

A befektetői hangulat a három hete tartó lejtmenetet követően érdemben nem változott, annak ellenére, hogy Brüsszelben közölték: az üzleti döntéshozók és a fogyasztók várakozásai több mint két éve nem volt olyan bíztató, mint idén augusztusban. A realitások azonban kiábrándítók, legalábbis ez derült ki a jegybankárok hétvégi találkozóján - a monetáris szakemberek Jackson Hole-i találkozóját követően a brit jegybank alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a bizonytalan kilátások miatt akár újabb rendkívüli intézkedésekre is sor kerülhet.

A brit jegybankár megállapítását alátámasztotta a Fed elnöke is, aki szerint az Egyesült Államok növekedésének biztosításában az USA jegybankjának feladatkörét is ellátó testület is oroszlánrészt vállal majd, azaz a nyílt piaci kivonulás még várat magára. Nemzetközi elemzők szerint egyáltalán nem voltak megnyugtatók Bernanke szavai, ám a Wall Streeten egyelőre nincs nyoma a pániknak; a kereskedés első harmadában a DJIA 0,58, az S&P 500 0,60, a Nasdaq 0,63 százalékos mínuszban járt, jóval fölötte a múlt heti mélypontoknak. A legintenzívebb eladói nyomás alatt a bankpapírok álltak.

A tőzsdéken elsősorban a vállalat-felvásárlásokról szóló hírek domináltak. A Sanofi vasárnap újabb, a korábbinál alacsonyabb, 18,5 milliárd dolláros ajánlatot tett a Genzyme megvételére, amelyet az amerikai biotech-vállalat vezetése visszautasított, arra hivatkozva, hogy az összeg drámainak alacsony. A francia gyógyszeripari óriás részvényei a nyilvános ajánlattétel után drágultak, maguk után húzva az egész szektort, amely így az európai részvénypiacok legjobban teljesítő ágazata volt hétfőn.

Újabb hírek láttak napvilágot a BHP Billiton Potash-sal kapcsolatos terveiről is. A brit bányatársaság - amennyiben a kanadai műtrágyagyártóra tett ajánlata zöld utat kap - a Potash egyes üzletágait leválasztaná, s a 39 milliárd dolláros vételár 30 százalékáért értékesítené. A Potash első körben visszautasította a BHP-t, ám a britek magabiztosak, mondván, nincs a piacon olyan szereplő, aki versenyezni tudna ajánlatukkal.

A párizsi parketten a Zodiac Aerospace-nek benyújtott felvásárlási ajánlattól volt hangos a parkett. Francia lapértesülések szerint a Safran újra harcba indul, korábbi ajánlatát 35 százalékkal megnövelve, hogy megvásárolja a repülőgép-székeket gyártó céget, amelynek papírjai a hírre 10 százalékkal megugrottak. Az újdonság még a francia autóipar várható lassulásáról szóló bejelentésről is elterelte a figyelmet.

A német Infineonnak nem sikerült a tervezett összegért értékesítenie vezetéknélküli üzletágát - az Intel a várt 1,9 milliárd dollár helyett végül 1,4 milliárdért vehette meg a részleget. Az Infineon részvényei közel 4 százalékkal értékelődtek le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!