A tőzsdének se tett jót a 2020-as év

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX emelkedő forgalom mellett 42 107,57 ponton zárta az évet szerdán, ami 3975,25 pontos, 8,63 százalékos csökkenés a tavalyi záráshoz képest.
Rácz Gergő, 2020. december 30. szerda, 20:37
Fotó: Reuters

A BÉT éves forgalma az MTI becslése szerint meghaladhatta a 3300 milliárd forintot, miközben tavaly 2500 milliárd forint felett alakult.

2020-ban egyedül a Richter erősödött. Részvényei egy éve 6415 forinton, az idén 7440 forinton zártak. Az emelkedés 15,98 százalékos. A Richter decemberben 7680 forinton érte el az idei legmagasabb értékét.

A többi vezető részvény jelentős mértékben gyengült. Az OTP árfolyama 15 430 forintról 13 360 forintra esett egy év alatt, a záró értékek közti különbség 13,42 százalék. Az OTP-részvények értéke februárban tetőzött 15 720 forinton.

A Magyar Telekom 2020-ban 14,80 százalékot gyengült, árfolyama 446 forintról 380 forintra esett. Legmagasabb idei értékét januárban 464 forinttal érte el.

A legnagyobb kibocsátók közül a Mol vesztett idén a legtöbbet az értékéből. A tavaly év végi 2940 forintos árfolyam 2190 forintra esett, az éves gyengülés 25,51 százalékos. A Mol januárban teljesített a legjobban, idei csúcsa 2968 forint volt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3851,46 pontról 3668,41 pontra csökkent, amely 4,75 százalékos mérséklődés.

A világjárvány a részvénypiacok számára is jelentős kihívást jelentett, a BÉT ezért nem is döntötte meg a tavalyi rekordjait. Az árfolyamok az év elején még nem változtak jelentősen. A BUX az idei első kereskedési napon, január 2-án 46 230,22 ponton zárt, és csaknem ugyanennyit, 46 182,09 pontot ért el február 19-én is. Ám ezt követően csökkenni kezdett, és február 24-én már több mint 3 százalékot esett. Az MTI-nek nyilatkozó elemzők ekkor már a befektetői hangulat romlásáról számoltak be a járvány gyors terjedése miatt.

A csökkenést ezt követően csak átmenetileg szakították meg kisebb korrekciók. Február 28-án már 5,74 százalékos, március 9-én 7,55 százalékos, március 12-én pedig 11,56 százalékos volt az esés. A mélypont március 18-án következett 30 ezer pont alatti BUX-értékkel, a vezető részvények ekkorra már mínuszba fordultak.

A BÉT az európai részvénypiacokkal együtt mozgott, hiszen az összeomlás a kontinens nyugati felén is február 24-én kezdődött, és március 18-án érte el a mélypontját, de áprilisban felfelé korrigáltak a tőzsdék. A BUX április

1-jén 32 361,34 pontra csökkent, de a márciusihoz hasonló visszaesések már nem voltak, és erős havi forgalom mellett április 30-ra 35 180,90 pontra emelkedett.

A BÉT idén a kibocsátók jelentős részéhez hasonlóan nem fizetett osztalékot, de hangsúlyozták, hogy a tőzsde működését a rendkívüli helyzet nem veszélyezteti.

A járvány második hulláma már nem okozott a tavaszihoz mérhető kilengéseket. A BUX szeptemberben 31 898,01 ponton, vagyis a tavaszi mélypontnál magasabban állt meg. A tavaszi csökkenést nem korrigálta ugyan teljes mértékben, de novemberben jelentős emelkedés kezdődött. A BUX a hónap végére több mint 20 százalékot erősödött, a napi 16,9 milliárd forintos forgalom április óta a legmagasabb - közölte a BÉT december elején.

Hozzátették, hogy a novemberi emelkedésből a Mol profitált leginkább.

A közlemény szerint az év végi fellendülés világszerte azoknak kedvezett, akik tavasszal a legnagyobb mértékben estek vissza. Korábban inkább a technológiai és internetes cégek részvényeit vásárolták a befektetők, a második félévben viszont a bankokét, olajcégekét, légitársaságokét.

A BÉT-en idén is jelentek meg új kibocsátók. A standard kategória februárban a humánerőforrás-szolgáltatásokkal foglalkozó Pensum Group Nyrt., júliusban pedig a SunDell Estate Nyrt. ingatlanbefektetési társaság részvényeivel bővült. Az AKKO Invest november 2-i hatállyal a prémium kategóriába került át, a közepes méretű vállalkozásokra létrehozott Xtend-piacon pedig júniusban a Gloster Infokommunikációs Nyrt. jelent meg új kibocsátóként.

A BUX és a BUMIX kosarának összetétele márciusban és szeptemberben is változott. A BUX-kosárba az idén az AKKO Invest került új részvénysorozatként, több indextag viszont kikerült belőle.

A BUX-kosár szeptember 21-től a 4IG, az AKKO Invest, az ANY Biztonsági Nyomda, az Appeninn, az AutoWallis, a CIG Pannónia, a Graphisoft Park SE, a Magyar Telekom, a Mol, az Opus Global, az OTP Bank, a PannErgy, a

Richter Gedeon, és a Waberer's, vagyis 14 kibocsátó részvényeit tartalmazza.

A BUMIX összetételét a kiesők mellett két új belépő, a KulcsSoft és a Nutex módosította. A BUMIX-kosár szeptember 21. óta a 4IG, az AKKO Invest, az ANY Biztonsági Nyomda, az Appeninn, az AutoWallis, a CIG Pannónia, a Futuraqua, a Graphisoft Park SE, a KulcsSoft, a Nordtelekom, a Nutex, az Opus Global, a OTT-ONE, a PannErgy, a SET, és a Waberer's, vagyis 16 kibocsátó részvényeit tartalmazza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.12.31 09:50

Nekem is sz@r volt az idei év, de senki nem támogat pénzzel, meg nem is írnak rólam, hogy jajj, mennyi bevétel kiesése volt.
Ezért jövőre menni Anglia.
Már el is kezdtem nézni az angol munkalehetőségeket. Mivel nem beszélni inglish, ezért komoly munkát nem kapok, de gondoltam, hogy becsületes, kétkezi munkalehetőséget csak kapok, ami ott jól fizet.
Be is írtam a keresőbe (nem a gugli), hogy HANDJOB, de semmi meló nem jött csak csúnya videók és képek.
Ennyire nincs fizikai meló ott sem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html