Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken publikálta a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentését, amely alapján a bankcsoport korrigált konszolidált adózott eredménye idén a harmadik negyedévben 127,3 milliárd forint volt, 1 százalékkal kisebb az előző negyedévinél, és 8 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Az alacsonyabb negyedéves adózott eredmény oka a magasabb negyedéves kockázati költség, ami részben egyedi tételekkel, részben módszertani változásokkal magyarázható, mindeközben a hitelportfólió minősége továbbra is stabilan alakult - idézi az MTI.

Az elemzők a bank által készített konszenzus szerint éves összevetésben 9 százalékkal nagyobb, 124 milliárd forintos konszolidált számviteli adózás utáni eredményt vártak.

Az első kilenchavi konszolidált adózás utáni nyereség 335,321 milliárd forint lett, ami 78 százalékkal magasabb az előző évinél. A konszolidált korrigált adózott eredmény 373,578 milliárd forintot tett ki, ez 61 százalékos éves növekedésnek felel meg.

A jelentés szerint az első kilenc hónapban 38,3 milliárd forintnyi korrekciós tétel terhelte a számviteli eredményt adózás után. Ebből 7,2 milliárd forint a harmadik negyedévben jelentkezett.

Az év első kilenc hónapjában a bankcsoport az előző évinél 22 százalékkal nagyobb, közel 483,5 milliárd forintnyi konszolidált működési eredményt ért el. A kilenchavi bevételek dinamikusan, 10 százalékkal nőttek éves szinten, ezen belül a nettó kamateredmény 8 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény ezt meghaladó mértékben, 13 százalékkal bővült, míg az egyéb nem kamatjellegű bevételek 23 százalékkal ugrottak meg egy év alatt.

Azt írták, hogy csoportszinten alapvetően kedvezően alakultak a folyamatok az elmúlt kilenc hónapban. A menedzsment várakozása alapján az év eddig eltelt időszakában tapasztalt

11 százalékos teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány növekedés alapján a hitelportfólió éves növekedése 15 százalék körül alakulhat árfolyamszűrten.

Feltételezve a kedvező kockázati trendek folytatódását a korrigált tőkearányos megtérülés (ROE) 2021-ben 18-20 százalék között alakulhat. Az OTP Bank vezetése elkötelezett az osztalékfizetés mellett, ami magában foglalja a 2019-2020 utáni évekre számított és a szavatoló tőkéből már levont 119 milliárd forintnyi osztaléktömeg kifizetését is. A 2021-es pénzügyi év után fizetendő osztalékra eddig 64,8 milliárd forintot vonnak le, ami nem tekinthető indikációnak a menedzsment részéről a 2021. év után fizetendő osztaléktömegre; azt az Európai Bizottság (EU) rendeletének megfelelően határozták meg - közölték.

A nettó kamatbevétel 8 százalékos növekedéssel meghaladta a 636 milliárd forintot az első kilenc hónapban. A harmadik negyedévben 222 milliárd forint lett, 6 százalékkal több az előző negyedévinél, és 14 százalékkal az egy évvel korábbinál. A nettó díjak és jutalékok 238,2 milliárd forintot tettek ki, ez 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A harmadik negyedévben meghaladták a 86 milliárd forintot, ami negyedéves összevetésben 7 százalékos, évesben pedig 16 százalékos növekedésnek felel meg.

A működési kiadások gyakorlatilag stagnáltak 467 milliárd forinton. Mindennek hatásaként a harmadik negyedévi működési eredmény 176 milliárd forint lett, 10 százalékkal nagyobb az előző negyedévinél, és 26 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A kilenchavi működési eredmény 22 százalékkal 483,5 milliárd forintra nőtt.

A bank mérlegfőösszege 26 180 milliárd forintra emelkedett, negyedéves szinten 7 százalékkal, éves szinten 15 százalékkal bővült.

Az ügyfélhitelek nettó értéke 14 881 milliárd forintot tett ki, az ügyfélbetétek pedig 15 742 milliárd forinton álltak - mindkét esetben árfolyamszűrten - a harmadik negyedév végén. A csoport nettó hitel/betét mutatója 3 százalékponttal 76 százalékra mérséklődött az első kilenc hónapban.

A jelentés szerint a román leánybank kivételével a kilenchavi profit valamennyi külföldi leánybank esetében meghaladja a 2020. évi adózott eredményt. A külföldi csoporttagok profit-hozzájárulása 52 százalék volt, ami 4 százalékpontos éves növekedés.

Az év első kilenc hónapjában csoportszinten a vállalati hitelállományok növekedési üteme közel 10 százalékos, a fogyasztási hitelek és lízing állományok esetében 11-11 százalékos, míg a jelzáloghitelek esetében 12 százalékos volt. Az egyedi teljesítmények közül kiemelkedik a magyar fogyasztási hitelek 25 százalékos, a vállalati hitelek 14 százalékos, illetve a jelzáloghitelek 11 százalékos volumen-bővülése.

2021. szeptember 30-án a bankcsoport bruttó likviditási tartaléka 8,2 milliárd eurónak megfelelő összegű volt.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A csütörtöki zárásra a részvények ára 3,27 százalékkal, új csúcsra, 19 400 forintra erősödött, forgalmuk 8,2 milliárd forintot tett ki. Az utóbbi egy évben a legmagasabb árfolyamuk 19 250 forint, a legalacsonyabb 10 650 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!