Az orosz gázóriás, az OAO Gazprom piaci értéke alapján megelőzheti a jelenleg negyedik General Electricet azt követően, hogy az energiaárak jelentős mértékű emelkedése növelte a vállalat profitját, miközben a GE-nél az idei év első negyedévében öt év óta először csökkent a nyereség mértéke, s emiatt 50 milliárd dollár értékben csökkent a részvények összértéke. A Gazprom papírjainak jegyzése a moszkvai tőzsdén 22 százalékkal emelkedett az elmúlt év során az üzemanyagárak 43 százalékos emelkedésének hatására - írja a Bloomberg. Ezzel szemben a GE részvényárfolyama 7 százalékkal csökkent, a társaság piaci értéke ezzel 323 milliárd dollárra módosult; a zsugorodásban nagy szerepet játszott a társaság április 11-ikén közölt negyedéves pénzügyi gyorsjelentése, amely arról számolt be, hogy a pénzügyi szolgáltató egység jelentős subprime-veszteségei miatt csökkent a társaság profitja az előző év azonos időszakában regisztrálthoz viszonyítva. A bejelentést követően a vezető pénzügyi intézmények, mint a Goldman Sachs, a Credit Suisse, a Deutsche Bank és a Citigroup elemzői lefelé módosították a General Electric részvényeinek megítélését. A Gazprom februárban publikált harmadik negyedéves pénzügyi jelentése ezzel szemben csupa kellemes meglepetéssel szolgált; a társaság, amely Európa negyedének földgáz-ellátásáért felel 18 százalékos - az elemzői becsléseket is felülmúló - nyereség-növekedésről számolt be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!