A lengyel zloty az Európai Unióval folytatódott vitája miatt indította gyengén a péntek reggelt, de a forint sem járt jobban. A zloty esetében a Varsó és Brüsszel közti vita áll a háttérben. A lengyel alkotmánybíróság ugyanis alkotmányellenesnek ítélte az uniós alapszerződés több pontját.

A varsói testület szerint az uniós alapszerződés nem állhat a hazai alkotmány felett, de az Európai Bizottság szerint ez épphogy fordítva igaz - írja a Yahoo Finance. A döntés amellett, hogy megkérdőjelezi az európai integráció egyik pillérét, még a Varsó és Brüsszel közötti vitát is tovább eszkalálja - jegyi meg a lap.

Pénteken a zloty 0,6 százalékos gyengüléssel indult az euróval szemben, míg a forint 360 körüli szintre gyengült a közös uniós valutához képest. Az euró 358,59 forinton forgott hét órakor, majd a 12:00 után a 360,5-ös sáv közelébe gyengült, ami jelentős csökkenés az árfolyamban a csütörtök esti 358,31 forinthoz képest. A dollár jegyzése 310,07 forintról 310,48 forintra kapaszkodott fel, míg a svájci franké 334,00 forintról 333,90 forintra csúszott le reggel hétre.

A zloty végül 4,168-es szintre is esett az euróval szemben 13:30-ra.

A cseh korona eközben továbbra is stabilan 25,437 körül mozog, ami a péntek délutáni cseh parlamenti választások miatt még piaci óvatosságra intette a szereplőket.

A forint gyengülésének oka azonban egyértelműen a péntek reggel közzétett inflációs adatok . A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptemberi jelentéséből ugyanis kiderült, 9 éve nem drágultak ilyen ütemben a hazai élelmiszer-és a tartós fogyasztói cikkek árai ezért a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Egyes elemzők szerint ez növelheti a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) nehezedő nyomást, amely legfőbb döntéshozó testülete szeptember 21-én már 1,65 százalékra növelte az alapkamatot. Ugyancsak 15 bázisponttal emelte a kamatfolyosót is a testület, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!