A Napi Gazdaság cikke

A BUX-ot sem kímélték az eladók, töretlenül zuhant az elmúlt hetekben, miközben egy csökkenő trend is kialakult. Az első fontos támaszt a múlt héten érte el az index, addigra ugyanis a 11 500 pontnál húzódó decemberi mélypontig zuhant a kurzus. Egyelőre megtorpant az esés ezen a szinten, és a napokban kioldalazott a süllyedő trendből. Egy rövid távú fordulós gyertyaalakzat is kirajzolódott, melynek neve: kalapács (hammer). A fordulat azonban még nem nyert megerősítést, a stabil korrekció 12 250 pont áttörése esetén várható. Jelenleg még az a kérdés, hogy a 11 500 pontos támasz megállítja-e az indexet, tegnap újra közel került a szinthez. A támasz szignifikáns letörése esetén már csak az októberi és a novemberi mélypont állíthatja meg az esést, amely 10 800 pontnál húzódik. Bizonytalan a hangulat a piacokon, így mindkét forgatókönyvre fel kell készülni, a mostani technikai kép alapján a pozitív korrekciónak nagyobb a valószínűsége, de tartós emelkedésre nem számíthatunk.

Kritikus szinteken tartózkodik a Mol is, amely a 8500-8600 forintos támaszhoz érkezett a napokban. Ez egy igen erős támasz, hiszen október, november és december során is ennek a támaszzónának a környékén állt meg a papír, ami azt jelenti, hogy törése esetén erőteljes zuhanás indulhat meg a piacán.
A múlt hét végén visszapattant a támaszról, így korrekció alakulhat ki, az első fontos ellenállás 10 500 forintnál húzódik, ennél feljebb a jelenlegi kép alapján nem várható. Rövid távon valószínűbb a pozitív korrekció, a 8500-8600 forintos szint környékén azonban nagyon ajánlott figyelni.

A leggyengébb blue chip a piacon az OTP, ami nem is csoda, hiszen a tengerentúli és a nyugat-európai bankpapírok is óriási eladói nyomás alatt állnak. Az elmúlt hetekben a pénzügyi szektor papírjai estek a legtöbbet, ez alól az OTP sem volt kivétel. A sokat emlegetett 2300 forintos támasz elesett, és 2200 forint alatt is járt a kurzus. Ez mindenképp negatív jel, hiszen a 2300 forint törése azt jelenti, hogy az októberi és a novemberi mélypont elesett, így további gyengülésre kell felkészülni. Az elmúlt hetek esését figyelembe véve rövid távon elképzelhető pozitív korrekció, tartós emelkedésnek a jelenlegi kép alapján kicsi a valószínűsége. (Épp ennek a pozitív korrekciónak lehetünk tanúi szerdán, amikor is napközben 3 százalék feletti plusznál járt a bankpapír. A szerk.) Nagyon bizonytalan a hangulat, a következő hetekben 2000 forint körüli szintekre is fel kell készülni.

A Richter év végi emelkedő tendenciája egyelőre félbeszakadt, a január folyamán lefelé araszolt a papír. A 29 000 forintos támasz eddig megtartotta az esést, tegnap azonban ez a szint is sérült. A következő megálló 27 500 forintnál található, egyelőre ennek elérése valószínű, emelkedésre utaló jelek nincsenek.

A nagyok közül csak a távközlési vállalat, az MTelekom papírjai tudtak az elmúlt hetekben emelkedni. Közeledik a 600 forintos ellenálláshoz, áttörésének viszont jelenleg kicsi a valószínűsége. Támasz csak elég mélyen, 520 forint környékén található.

Rácz Balázs
Solar Capital Markets Zrt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!