Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai piacok valószínűsíthetően a legrosszabb hetüket zárják a 2008/9-es pénzügyi világválság óta. Eddigi napi mélypontján a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as mutató 4,64 százalékos, a londoni FTSE-100 index 4,65 százalékos, a frankfurti DAX-30 mutató 5,23 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 4,61 százalékos mínuszban is járt, mielőtt megjelentek a vásárlók is - írja az MTI.

Az amerikai nyitást követően, délután 4 óra körül az európai indexek többnyire 4 százalékhoz közeli veszteségben álltak: az FTSE-100 4,3, a DAX 4,6, a CAC-40 pedig 4,3 százalékos mínuszt mutatott. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 4,2 százalékkal gyengült. A milánói FTSE MIB 4,4, a madridi IBEX-35 3,6 százalékkal esett.

Az MTI szerint a DAX értéke múlt péntekhez képest több mint 12 százalékkal csökkent, ilyen meredek zuhanásra 2011 nyara, a görög adósságválság kirobbanása óta nem volt példa.

Szabad esésben a légitársaságok

Pénteken a British Airways és az Iberia légitársaságok anyavállalata, az International Airlines Groupe (IAG) arra figyelmeztetett, hogy az utazások korlátozásának következtében csökkenő kereslet hatására legalább 2 százalékkal szűkíti kapacitását. Az EasyJet diszkont légitársaság szintén jelezte, hogy jelentősen csökkent a kereslet az észak-olaszországi úti célok, de más európai országok iránt is. Az IAG árfolyama egy hét alatt 23 százalékot, az EasyJeté pedig 29 százalékot veszített értékéből.

A világ legnagyobb vegyipari konszernje, a német BASF ugyancsak arra hívta fel a figyelmet pénteken, hogy az idei világgazdasági kilátásokat nagyon erős bizonytalanságok övezik, és a növekedést jelentősen visszaveti a kereslet csökkenése és a termelés akadozása a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Gyászos napot zártak az ázsiai piacok

Az európai nyitás előtt Ázsiában már gyászos véget ért a nap. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója ezer pontos mínuszban is járt, mivel a jen árfolyamának a főbb devizákkal szembeni erősödése megtépázta az exportorientált vállalatok árfolyamát. A Nikkei végül 3,67 százalékos, 805,27 pontos mínuszban, 21 142,96 ponton, közel hathavi mélyponton fejezte be a kereskedést, míg Sanghajban 3,71 százalékos, Hongkongban 2,42 százalékos, Szöulban pedig 3,3 százalékos veszteségben zárt az irányadó index pénteken.

New Yorkban sem láttak ilyet 2008 óta

New Yorkban csütörtökön ugyancsak hosszú évek óta példátlan mértékű veszteségeket szenvedtek el az indexek, és 2008 októbere óta a legrosszabb hetet zárhatják, ha pénteken is folytatódik a csökkenés - márpedig elég rosszul indult a nap. A határidős indexek 1 százalék körüli mínuszokat jeleztek, ehhez képest már nyitáskor inkább 2-3,5 százalékos veszteségekkel indult a nap, ami csak tovább nőtt délután 4 órára. A DJIA ekkor 3,9, az S&P-500 3,8 a Nasdaq 3,1 százalékkal esett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára zuhan. A májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 3,13 százalékos mínuszban, 50,11 dolláron, az áprilisi szállítású WTI pedig 4,10 százalékos veszteségben, 45,16 dolláron forgott fél négykor. A Brent napi minimumán 49,59 dolláron forgott, 2017 júliusa óta először esett az 50 dolláros küszöb alá a jegyzés. A WTI ára 44,84 dolláron tavaly januári szintre süllyedt.

Az arany ára is csökkent. A New York-i árupiacon az azonnali jegyzésekben a nemesfém unciánkénti ára 1,14 százalékkal, 1621,29 dollárra, áprilisi szállításra pedig 1,23 százalékkal 1622,30 dollárra esett.

Csütörtökön meredeken csökkentek a New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones ipari átlag 1190,95 ponttal, 4,42 százalékkal, 25 766,64 pontra, hathavi mélypontra, az S&P 500-as index 4,42 százalékkal, 2978,76 pontra, több mint négyhavi mélypontra, a Nasdaq pedig 4,61 százalékkal, 8566,48 pontra, közel háromhavi mélypontra zuhant.

A Dow soha nem esett még ekkorát

A Dow Jones pontban kifejezve még soha nem csökkent ekkorát egy nap alatt, és a hét első négy napja alatt már 3225,77 pontot, 11,1 százalékot veszített értékéből. Az S&P 500-as index utoljára 2011-ben esett ilyen nagy mértékben egy nap alatt, és az egy héttel korábbi történelmi csúcsértékéhez képest 12 százalékkal csökkent értéke, ami azt jelenti, hogy korrekciós szakaszba lépett. Az ötszáz legnagyobb amerikai vállalat együttes piaci értéke közel 3 ezer milliárd dollárral csökkent a héten.

Jóllehet még nem világos, hogy milyen károkat okoztak a gazdaságnak a járvány terjedését akadályozó intézkedések, amelyek zavarokat okoztak az ellátási láncokban és visszavetették az üzleti beruházásokat, elemzők jelentősen rontották a gazdasági növekedésre és a vállalati nyereségekre vonatkozó előrejelzéseiket. A piacok pénteken már több mint 90 százalékos valószínűséget adtak annak, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve legközelebbi, márciusi ülésén kamatot csökkent.

Budapest is a mélyben

Az amerikai tőzsdenyitáskor a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, 5,7 százalékos mínuszban állt. Az OTP 6,3, a Richter 6,6, a Mol 4,4, a Magyar Telekom 4,5 százalékkal állt a csütörtöki zárószintje alatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!