A nemzetközi devizapiacok ma és holnap is nyitva tartanak, a kereskedés csak a hazai bankközi devizapiacon szünetel. Az utóbbi azért érdekes, mert idén már előfordult, hogy ilyen esetben külföldi spekulánsoknak megtámadták a forintot. Misik Sándor a Hamilton kereskedője pénteken arra emlékeztetett, hogy márciusban hasnló körülmények között az euró kurzusa egy hét alatt hat forinttal, 247 forintra drágult.

 

Most ráadásul nem csak ez hathat a forintgyengülés irányába, de a Reuters szakértői szerint biztosra vehető, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedden újabb 25 bázisponttal 4,0 százalékra emeli az irányadó kamatot. Az infláció alakulásával kapcsolatos tengerentúli aggodalmak ráadásul az előrejelzések szerint egy ideig nem is fognak csillapodni, egyes vélemények szerint januárban már 4,50 százalékon áll majd az amerikai kamatszint, sőt márciusra már 4,75 százalékot jósolnak az elemzők.

 

Ehhez képest az itthoni jelenlegi két százalékpontos felár a devizapiaci bizonytalanságokat is figyelembe véve nem elég vonzó, ami tőkekivonáshoz és így a forint árfolyamának beszakadásához vezethet.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!