Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 4iG Nyrt. tájékoztatása szerint a cég képes volt alkalmazkodni a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági környezethez, illetve a piaci igényekhez. A menedzsment az üzletmenet-folytonosság biztosítása érdekében minden szükséges szervezeti, infrastrukturális és munkaegészségügyi feltételt megteremtett. Ennek köszönhetően a cégcsoportot felkészülten érték a járványhelyzetből adódó korlátozások, a vállalat teljesítései folyamatosak maradtak és megrendelésállománya is növekedett 2020. első negyedévben - írja közleményében a társaság.

A 4iG szerződésállományának értéke 2020. május 20-án már meghaladta a 23 milliárd forintot. Az első negyedévében a 4iG Nyrt. IFRS szerinti konszolidált nettó értékesítési árbevétele 8,62 milliárd forint volt, ami 78 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában elért 4,85 milliárd forintos bevétel.

A vállalatcsoport üzleti eredményessége szintén jelentősen javult 2020 első negyedévében, az EBITDA 578 millió forint, amely 20 százalékkal magasabb a 2019. I. negyedévre számolt pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti eredményénél. A társaság adózott eredménye 311,7 millió forint lett, amely 11,14 százalékos növekedést jelent az elmúlt év első három hónapjához képest.

Egy év alatt a társaság több mint 55 százalékkal növelte munkavállalói létszámát. Míg 2019. március 31-én 397-en dolgoztak a 4iG-nél, a mostani negyedév végén közel 620 főre növelték a munkavállalók létszámát.

A 4iG 5 százalék feletti tulajdonosai (2019. szept.)
Név Részesedés (%)
KZF Vagyonkezelő Kft.35,02
Konzum PE Magántőkealap11,63
Opus Global Nyrt.9,95
Manhattan Magántőkealap5,19
Közkézhányad38,21
Forrás: 4iG

A 4iG sikeresen zárt negyedévének köszönhetően stabil műszaki, humán és gazdasági háttérrel vághat neki az újraindulást követő időszaknak. A járványhelyzet hatására megnövekedhet a távmunka, a mesterséges intelligencia alkalmazása, az IT biztonság és a robotizáció iránti igény, ami alapján a vállalat menedzsmentje arra számít, hogy a 4iG ezeken a stratégiai területeken a következő negyedévekben is kiváló teljesítményt nyújt - olvasható a közleményben.

A társaság várakozásai szerint az informatikai, illetve ICT szektor fejlődése töretlen marad, a megváltozott gazdasági környezet akvizíciós lehetőségeket is hozhat, ezért folyamatosan továbbra is vizsgálják a hazai és nemzetközi terjeszkedés lehetőségeit.

A 4iG legnagyobb részvényese 40 százalék feletti szavazati joggal Jászai Gellért elnök-vezérigazgató a KZF és a Manhattan Magántőkealap révén, továbbá 5 százalékot meghaladó részvényese a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global és Konzum PE Magántőkelap. A társaság tavaly még jelentős felvásárlást tervezett, a német Magyar Telekom Távközlési Nyrt. infokommunikációs leányvállalatát, a T-Systems Magyarország Zrt.-t kívánta mevenni, de az év végére visszalépett az akvizíciótól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!