A bankok húzták Bukarestet

Mindössze 5,7 millió eurós forgalom mellett pluszban zárták a csütörtöki kereskedési napot a bukaresti értéktőzsde mutatói.
Túrós-Bense Levente, 2010. szeptember 30. csütörtök, 17:26
Fotó:

A tíz, likviditását tekintve legjelentősebb román vállalat mutatója a BET 5336,2 ponton zárt, 2,7 százalékkal magasabban, mint tegnap.


A blue chippek közül a bankpapírok drágultak leginkább: A BRD részvényei a nap végén 12,3, míg a Banca Transilvania (TLV) papírjai 1,42 lejért cseréltek gazdát ami 2,5 illetve 3,6 százalékos drágulást mutat.

Az öt befektetési alap (SIF) közös indexe a BET-FI ezzel szemben alig 0,8 százalékkal 24021 pontig erősödött. A bukaresti tőzsdén jegyzett energetikai szektorban érdekelt vállalat közül mindössze a constantai Oil Terminal S.A (OIL) zárta enyhe 0,74 százalékos vesztességgel a napot, ezzel szemben az OMV Petrom S.A. (SNP) 2,4 míg a Transelectrica (TEL) áramszállító papírjai 2,7 százalékot drágultak. A nap végén a tíz energetikai cég mutatója közel 1,6 százalékos pluszt mutatott. 


A nagyszebeni határidős piacon (SIBEX) is az enyhe optimizmus uralkodott, a SIF Oltenia (DESIF5) és a DOW Jones Industrialra (DEDJIA_RON) származtatott határidős termékek adták a forgalom jelentős részét. Helyi idő szerint 16:30-kor a DESIF5 decemberre kötött árfolyama közel egy míg a EDEDIJA_RON 0,4 százalékkal emelkedett.

Az arany ára csütörtökön is nőtt a Sibexen, míg a nemzeti valuta euróhoz viszonyított vesztesége jelentéktelen volt.

A SIB_GOLD októberi árfolyama 0,28 százalékot nőtt az októberi EUR/RON 0,01 százalékot esett. A Sibex spot-piacán jegyzett egyetlen részvényből, a nagyszebeni tőzsde saját papírjaiból közel 250 ezer darab cserélt gazdát, 1,38 lejes áron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK