BUX
39006

A bankok húzzák Európát

Optimistán kezdték a hetet az európai tőzsdék, az emelkedésben leginkább a bankrészvények jártak az élen.

NAPI, 2011. február 7. hétfő, 11:02

A fő mutatók közül az FTSE 100 0,8, a DAX 0,9, míg a CAC-40 1,2 százalékkal emelkedett délelőtt.

Az élbolyban a Lloyds közel kettő, míg a Societé Générale 2,5 százalékos emelkedésnél járt. A francia pénzintézet erősödésében az egyiptomi helyzet enyhülése is szerepet játszhat, mivel a vén kontinens bankjai közül a SocGen rendelkezik az egyik legnagyobb egyiptomi kitettséggel.

Nagyot, 3,3 százalékot ugrott a Nokia árfolyama is, miután kiderült, hogy a finn mobilgyártó tevei szerint kirúgja igazgatóságának felét és pénteken új stratégiájáról szóló előadást tart majd Londonban.

Pletykára drágultak a Cairn Energy részvényei is 3 százalék körül, a befektetők ugyanis arra számítanak, hogy már a küszöbön áll a társaság indiai leányvállalata többségi tulajdonának értékesítése a Vedanta Resourcesnak. Az ügyletet ugyan éppen alapos vizsgálatnak vetik alá az indiai hatóságok, ám a Cairn vezetősége szerint állítólag jól haladtak a hatóságokkal folytatott tárgyalások.

Az Adidas papírjainak árfolyama a társaság elnökével készített interjú után kerültek 2 százalékkal feljebb. Herbert Hainer ugyanis erős növekedésre számít az idén.