Hétfőn ismét az európai adósságválság kerülhet a befektetők fókuszába, mivel ma kezdetét veszi az európai vezető politikusainak éves csúcstalálkozója, melynek keretében az európai adósságválság megoldásának lehetőségei, illetve a gazdasági növekedés beindításának mikéntje kerülnek megtárgyalásra. A csúcstalálkozóra való várakozás közepette, főként a befektetői hangulat változása mozgathatja az európai tőzsdéket.

A tengerentúlról ma két makroadat is érkezik, fél 3-kor teszik közzé a személyes kiadások és a személyes jövedelmek december havi alakulását, ezektől azonban jelentős árfolyam befolyásoló hatás nem várható.

A főbb európai börzék mind eséssel nyitottak, a CAC40 értéke már több mint egy százalékot csökkent, a DAX és az FTSE100 is egy százalék körüli mínuszban tartózkodnak.

A STOXX600 szektorindexek többsége csökken, csupán az egészségügyi szektornak sikerül emelkednie. A leggyengébben a bankszektor teljesít, mely jelenleg 2,5 százalék körüli mínuszban tartózkodik. De ugyancsak jelentős, 2 százalék fölötti esést könyvelhetnek el a biztosítók is.

A német piacon 3,5 százalék körüli mínuszával a Deutsche Bank vezeti az esést a DAX komponensek közül, de ugyancsak gyengén teljesít a Commerzbank is. A befektetőket főleg az aggaszthatja , hogy még nem született megállapodás a görög adósságválságot illetően, és a mai csúcstalálkozótól várt megegyyezés is elnapolódhat.

Az elmúlt időszak jelentős emelkedését követően, ma kisebb profitrealizálási hullám bontakozik ki az osztrák bankok piacán. Hatalmasat esett az osztrák Raiffeisen, az árfolyam 6,5 százalék körüli mínuszban tartózkodik. A. Kisebb mértékben, de esik a szektortárs Erste is, melynek árfolyama 3 százalék körüli csökkenést mutat jelenleg. Valószínűsíthető, hogy a negatív szektorhangulat húzza magával a részvény árfolyamát.

A leggyengébben a francia bankszektor teljesít, a BNP Paribas 5 százalék fölötti mínuszban tartózkodik, őt követik a Société Générale és Credit Agricole 5 százalék körül csökkenéssel.
A BNP Paribast a Credit Agricole-val együtt még pénteken leminősítette a J.P. Morgan, ma pedig a Bank of America módosította a bankra vonatkozó ajánlását, "semlegesről" " "alulteljesítőre".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!