A bankok miatt esett Európa

1,2-1,4 százalékos csökkenéssel fejezték be a keddi kereskedési napot a vezető európai indexek, elsősorban a banki részvények jelentették a ballasztot.
NAPI, 2009. július 28. kedd, 18:45
Fotó:

A DAX 76 pont csökkenés után 5174, a CAC-40 41 pontos lejtmenet után 3330 ponton zárt, az FTSE-100 57 ponttal lett alacsonyabb, 4528 ponton állt a kereskedés végén.

Az esésben a banki papírok vitték pálmát, a legnagyobb vesztes a Deutsche Bank lett, 11 százalékkal zuhant kurzusa. A német bank a vártnál kedvezőbb eredményekről adott számot, azonban a várakozásoknál jóval nagyobb mértékű, mintegy egymilliárd eurónyi céltartalékot képzett rossznak ítélt eszközei után. A befektetőknek ez nem tetszett, mivel a rossz hitelek arányának növekedésére számítanak a jövőben, s vélhetően ezért bűntették súlyosan az elmúlt hónapokban egyébként jól szereplő pénzintézet papírjait. A BNP Paribas, a Creditr Suisse, a UBS, a Royal Bank of Scotland és a Deutsche Postbank is esett, 2,8 és 5,5 százalék közötti értékben csökkent árfolyamuk.

Az olajszektort sem kímélték az eladók. A BP 3,2 százalékkal esett, egyrészt a csökkenő olajár, másrészt amiatt, hogy bejelentett, második negyedéves profitja feleződik az alacsonyabb finomítói marzsok hatására. A francia Total részvényei 2,7 százalékkal, a Royal Dutsch Shell papírjai 1,1 százalékkal lettek olcsóbbak.

Árfolyamok és grafikonok

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK