A bankok miatti rettegés húzta le Európát

A mai nagy zuhanást magyarázó fő tényező az európai bankrendszerrel kapcsolatos hangulat ismételt elborulása volt: a spanyol kormány például bejelentette, hogy a GDP 4 százalékának megfelelő összeget tartalékol a bankok megsegítésére, és több déli bankról jöttek rossz hírek.
NAPI, 2012. január 5. csütörtök, 18:45
Fotó:

A milánói FTSE Mib 3,7 százalékot, a madridi IBEX pedig 2,9 százalékot vesztett értékéből, miközben a nagyobb tőzsdék kevesebbel megúszták: londoni FTSE-100 0,8 százalékot, a frankfurti DAX 0,3 százalékot, a párizsi CAC-40 pedig 1,5 százalékot esett.

Az Unicreditnek a tegnapi  nagy zuhanás után sem kegyelmeztek meg az eladók, ezúttal 17,3 százalékot zuhant az olasz bank, ám nem sokkal maradt el ettől az Intesa Sanpaolo 7,3 százalékos, valamint Banco Popolare 10,3  százalékos mélyrepülése sem. A spanyol, a francia és a német bankok is tisztes értékvesztéseket szenvedtek el: a Banco Santander 4,5 százalékot, a BNP Paribas 5,4 százalékot, a Deutsche Bank pedig 5,6 százalékot esett.

A bankszektoron kívül azonban csendesebbek voltak az események, sőt nagy emelkedések voltak. Helsinkiben például a Nokia 7,1 százalékot tudott erősödni egy felminősítés után, Londonban pedig a Petrofac egy együttműködési megállapodás bejelentését követően emelkedett 1,9 százalékkal. Az Eurasian Natural Resources egy kongói ügyekkel kapcsolatos megállapodás hírére ugrott közel 5 százalékkal. A CRH nevű építőipari cég 3,4 százalékot zuhant, miután leminősítették a Credit Suisse-nél, és hasonló történt a HeidelbergCementtel is, amely 2,8 százalékot esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK