A londoni tőzsde irányadó indexe 0,2 százalékkal, a frankfurtié 0,3 százalékkal emelkedett pénteken. A párizsi börze irányadó mutatója a csütörtöki záróértéke alatt landolt. A Stoxx 600-as index hétheti csúcsán zárt a hét utolsó kereskedési napján, eheti 0,5 százalékos emelkedését követően.

A vártnál kedvezőbb amerikai kiskereskedelmi adat, amely a kiskerforgalom februári tengerentúli fellendüléséről tanúskodott meghozta az európai tőzsdei befektetők vételi kedvét, napi csúcsára lendítve az irányadó indexeket. Az amerikai tőzsdenyitást követően nyilvánosságra hozott fogyasztói hangulatfelmérés azonban gyorsan fordított a tőzsdei kereskedés menetén.

A februári adathoz képest - szemben a várakozásokkal - a bizalom további visszaeséséről szólt a Reuters és a Michigani Egyetem közös felmérése. A makroadatről részletesen itt olvashat. A hírre New Yorkban a csütörtöki zárószint alá csökkentek az irányadó indexek, s az európai tőzsdék előnye is megfogyatkozott.

Táplálta azonban a vételi kedvet - elsősorban a bankszektorban - a hír, miszerint az amerikai szenátus tagjai nem jutottak dűlőre a pénzintézetek jelenleginél szigorúbb szabályozását illetően.

Az európai parketteken folytatódtak a Görögországgal kapcsolatos spekulációk, pénteken éppen arról szóltak a találgatások, hogy az EU végül mégis pénzügyi segítségben (a Kurier szerint 55 milliárd euróban) részesíti a kiemelkedően magas költségvetési hiánnyal birkózó hellén köztársaságot.

A Siemens kiemelkedően jól teljesített, tavaly október óta a legdrágábban, 68,38 eurón zártak a részvényei.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!